Нови Технологии

Sony пуска дистанционно с е-хартия

Владимир Владков

Японският производител на битова електроника Sony навлезе още по-дълбоко в сферата на общественото финансиране (crowdfunding), стартирайки своя собствена платформа за събиране на средства за финансиране на бизнес идеи, създадени вътре в компанията, включително ново универсално дистанционно с интерфейс от е-хартия.

Представен в сряда, 1 юли, First Flight е платформа за обществено финансиране и е-търговия, създадена за събиране на продуктови предложения – от етап идея до търговски иновации. Тя е достъпна само на японски и е ограничена до собствени проекти на служители на Sony.

First Flight има три етапа - „тийзър“, при който новите се идеи се разглеждат и обсъждат, следван от крауд финансиране и е-търговия.

„Една от силните страни на First Flight ще е улесняване на диалога с потребителите от първоначалните разработки до пускането на пазара, преминавайки гладко през всяка фаза“, каза говорителка на Sony.

Sony е експериментирала и досега с крауд финансирането и някои от тези проекти са представени на сайта. Сред тях са смарт часовника FES с е-хартия, обявен миналата година. Заедно с нейните сензори MESH тази платформа въвежда ежедневни предмети в Интернет на нещата (IoT).

В платформата е показан и новото универсално дистанционно HUIS. Изобретено от инженерите на Sony от отдела „Създаване на нов бизнес“, това устройство с размер на смартфон има е-хартиен дисплей, инфрачервена връзка и способност да оперира с разнообразни домашни уреди като телевизори, стереоуредби, климатици и осветителни тела.

Екранът може да се променя според вкуса, така че да показва предпочитаните от потребителя бутони или информация за околната температура например. С цена ¥25 000 ($204) този контролер очаква финансиране в рамките на 6 седмици на сайта, но само до сряда желаещите да инвестират в него събраха до 1 юли сума над 1,6 милиона йени.

Смарт часовникът, сензорите MESH и смарт ключалката Qrio събраха общо инвестиции от няколкостотин хиляди долара през японските сайтове за крауд финансиране Makuake и Indiegogo. Sony каза, че целта на тези проекти, част от програмата Seed Acceleration, е да стимулира нови идеи, а не да събира пари. Освен това така получава бърза обратна връзка от ранни ползватели преди продуктите да стигнат до пазара.

Yahoo Япония си сътрудничи със Sony по проекта First Flight, който ползва системите на Yahoo за е-търговия и за разплащания.

IDG News Service, Токио

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X