Нови Технологии

Еricsson, Scania и Кралски технологичен институт работят по 5G

Владимир Владков

Ericsson ще си сътрудничи със производителя на товарни автомобили Scania и Кралския транспортен институт на Швеция (KTH) в създаването на Интегриран изследователски център (ITRL), занимаващ се с проучване на транспортните решения за бъдещето. Съвместната инициатива е част от програмата „5G за Швеция“, обявена през март, и ще се фокусира върху проучвания в области като автономни автобуси и усъвършенствани системи за управление на трафика.

Партньорството ще включва технологични експерти от Ericsson, водещи учени от KTH и експерти от индустрията от Scania, които съвместно ще развиват идеи и предложения за насърчаване на технологиите за създаване на транспортни системи на бъдещето.

„Очакваме да бъдат разработени и представени нови продукти и модели за транспортния сектор, както и за други нови пазари в сътрудничество със Scania, заяви Сара Мейзър, ръководител изследвания в Ericsson. - Проектът на ITRL е до голяма степен в съответствие с визията на Ericsson за Свързаното общество.“

Изследователският център ITRL трябва да работи поне до юни 2021 г. В програмата „5G за Швеция“ участват също Volvo Construction Equipment, Технологичният университет Chalmers, Университетът Lund, Университетът Linköping и др. Държавата в лицето на шведската агенция по иновации Vinnova подкрепя научно-изследователските проекти от програмата. Според Шарлот Брогрен, генерален директор на Vinnova“, „съвместното финансиране на конкретни пилотни проекти дава големи възможности на индустриите да покажат реални примери от цифровата революция, която предлага 5G, които имат потенциал да променят всичко – от производствените процеси до бизнес възможностите“, казва Брогрен.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X