Нови Технологии

Made in BG: роботи, дрони, глайдери, сензори, радари, Правец

Computer World

Констанца Григорова

Второто издание на форума „Аз, инженерът“, целящ да срещне водещи технологични компании в България с младите кадри, се проведе на 11 март в „Интер Експо Център“ (ИЕЦ), като достъпът до събитието беше свободен.

В проекта, организиран от ИЕЦ и фондация „Мечти в действие“, се включиха университети, професионални гимназии и студентски организации. Генерален спонсор беше Interoute, а спонсори – VMware, SAP, Visteon, Melexis, Euromarket, Hoval, ExtraPack и Special Events Group.

Темата на събитието тази година беше „Изобрети света, в който живееш“ с основна цел да покаже на младите гимназисти, студенти и специалисти в сферата на инженерните науки, че наука и иновации в България се случват. В рамките на събитието свои презентации, представящи най-интересните разработки и опит от своята дейност изнесоха изобретатели, компании и инженери.

Форумът предложи и възможност за професионална реализация чрез щандовете-работилници на технологичните компании, които разговаряха неформално с младите специалисти и показваха части от работата си.

„Форматът на събитието е почти същия, както в първото му издание миналата година. Опитали сме се да дадем малко повече време за дискусия с лекторите и за разглеждане на работилниците във фоайетата. Отново имаме два блока с презентации и три почивки, през които посетителите могат да разглеждат експозицията – триизмерно печатащо устройство, дрони, роботи, спояване на тръби, симулации за летене и т.н.“, коментира Теодора Зарева, управител на Фондация Wishbox. Тя посочи, че броят на регистрациите за събитието тази година е надхвърлил 600, като при откриването на събитието залата е била препълнена. „Отново успяхме да съберем много ученици и студенти“, допълни тя. Зарева даде заявка и за провеждане на следващо издание на успешния форум догодина.

Кристина Климентиевна от пресцентъра на ИЕЦ изтъкна като положителен фактът, че деца, които са присъствали в миналогодишното, първо издание на „Аз, инженерът“ са се вдъхновили от събитието и са решили да участват и тази година.

„Тази година успяхме да обхванем всички сфери на инженерните науки – софтуер, строителство, електроника“, обясни Климентиевна.

Форумът се превърна и в своеобразна сцена за представяне на български изобретения.

През 2015 г. сред лекторите на форума беше Калин Кабакчиев, който е защитил докторантура в Бирмингамския университет, и разработва заедно с екипа си морски радар с цел защита на съответния воден периметър. Според Кабакчиев, разработката може да реши глобални проблеми като защита от нарушители, трафик на хора, наркопласьори и пирати на морски и океански обекти. Радарите разпределят сензори върху морската повърхност в зигзагообразна структура, като така ефективно покриват периметъра и защитават определени обекти. В момента Калин участва в изграждането на прототипен радар заедно с университетски колектив от шест души в Бирмингамския университет, където е докторант и научен сътрудник. Екипът му тества технологията в десетки различни морски експерименти и изпитания в три различни държави - България, Великобритания и Италия.

Трифон Михайлов, основател на една от първите компании за въздушна фотография в България - „Многоперки“, представи новоучредената Българска асоциация за безпилотни системи (BRUS). Освен с презентация, той разказа и на практика на щанд за възможностите, които предоставя BRUS и какво е бъдещето на т.нар. дронове (безпилотни самолети). Мисията на „Многоперки“ е да направи въздушното видео заснемане лесно и достъпно, за да може този иновативен начин за представяне на света да достигне до по-широк кръг зрители.

Собственикът на легендарната българска марка персонални компютри „Правец“ Бойко Вучев и инициатор на проекта "Компютри Правец - една легенда се завръща", също бе сред лекторите на форума. Той разкри плановете за създаване на лаборатория, в която да се развиват устройствата, сътворени и осъвременени под марката „Правец“ на родния пазар. Хардуерът се прави в Китай, както при всички водещи производители на персонални компютри, подчерта Вучев. Идеите за проектиране на дизайна са на българския екип. Операционната система е базирана на ядро с отворен код – Tizen Linux, като българския екип може да надгражда желаните функционалности и интерфейси. От края на миналата година започна предварителната продажба на "1024 лимитирани Правец 64М", като поръчката се извършва в сайта http://pravetz.bg/. Всеки един от новите лаптопи ще бъде с уникален номер от 1 до 1024 и гравирано име на притежателя му. Крайната цена на машината е 1094 лв.

Сред интересните полезни модели и изобретения с практическо приложение, които бяха показани на форума, бяха:

- Bee Smart Technologies - прототип на технология за мониторинг и устройство с вградени сензори за температура, влажност и поведение на пчелите, които помагат на пчеларите да наблюдават и контролират здравето на медоносните насекоми. Създателите на идеята се опитват да излязат на пазара с този проект. Целта на екипа от ентусиасти е да се спасят пчелите от различни здравословни проблеми, включително сериозният Синдром на разрушената пчелна колония. Според създателите на проекта, е установено, че химически пестициди, използвани в селското стопанство, буквално убиват пчелите. Затова те искат да извършат спектрографски анализ на полените, които навлизат в кошерите, като самите пчели се използват като сензори, за да докажат вредата от различните токсични вещества, използвани в земеделието.

- лястовица – безпилотен глайдер – проект, изработен по програмата „Космически предизвикателства“ през 2014 г. Вече има готов, тестван прототип, с размах на крилата от 2 метра, тежащ около 1 кг. Глайдерът може да събере изключително ценна информация от терен при самолетни катастрофи, пожари, дори улични задръствания.

- интерактивна детска площадка на бъдещето – проект на училищния клуб Kirov Engineering към столичната Професионална гимназия по електротехника и автоматика „Киров“. Основната цел на площадката е децата да научат какво е зелена енергия, как се произвежда и къде се използва. Пространството е изпълнено с атрактивни обекти като слънчоглед (с монтиран слънчев панел), ветрогенератор, пързалка, люлка, библиотека и киноцентър, летателен апарат, игра на дама, колело, светещи пътечки, дворец и др. При влизане в площадката децата се регистрират от RFI (Remote Inclusion System) и получават индивидуални чипове, с които могат да използват всички забавления и да събират точки. Когато детето използва обект, произвеждащ енергия, то получава бонус точки, а когато използва такъв, изразходващ енергия, му се отнемат точки. Проектът включва LED индикаторна система, която чрез смеещи се и тъжни лица сигнализира дали например колелото или светещата пътека произвеждат, или не произвеждат енергия.
Покривът на пространството има сензори и при силно слънце или дъжд той автоматично се отваря или затваря. А на покрива на двореца е разположена камера за наблюдение на площадката. Чрез системата Secured Live Stream всеки родител, отдалечен от мястото, може да се свърже с GSM и да види играещото си дете. През 2014 г. клубът постига своя най-голям успех – второ място в Европа на състезание, организирано от Hanze University of Applied Sciences, Philips и Entrance. Същата година учениците взимат и златен медал на националното изложение „Изобретения, Иновации, Технологии“ и купа за първо място на състезанието за приложни програми „Джон Атанасов“.

Паралелно с „Аз, инженерът“ се проведе и състезание по сглобяване и борба с роботи на Робо Лига България. Надпреварата беше за ученици и студенти и се проведе в два етапа - сглобяване и програмиране на роботи в отбори по двойки и състезание с тези роботи. „Тази година състезанието е доста по-тежко. Раздаваме комплекти на участниците, за да запоят и сглобят сами своите роботи и да ги програмират и тестват. Времето е ограничено. Едната задача е роботът да излезе автономно от лабиринта, а другата – да се изведе роботът с помощта на ръка, или ръководене на робот. Активността е много сериозна – 30 отбора по 2 младежи – ученици и студенти от цяла България. Комплектите са три вида – количка, за студенти, предназначена за автономно излизане от лабиринт, паяк – с шест крака, и буболечка – с четири крака, като последните две са ходещи роботи“, обясни Диман Михнев от Роболига България. Конструираните роботи останаха като поощрителна награда за участниците, докато миналата година участниците идваха със свои роботи.

От 11-ти до 13-ти март в ИЕЦ се провеждат и специализираното международно изложeние за машини, технологии и индустриално оборудване MachTech&InnoTech и международната B2B специализирана изложба ВОДА СОФИЯ, както и изложбите и форум за енергийна ефективност, възобновяема енергия и интелигентни градове „ЕЕ и ВЕ“ и „Smart Cities“ и изложение и конференция за управление на отпадъци и рециклиране за Югоизточна Европа „Save the Planet“.© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X