Нови Технологии

5G мрежа на Ericsson управлява багер на Volvo на 2200 км

Владимир Владков

На Мобилния конгрес демонстрираме един от начините на ползване на бъдещите мрежи, обяснява Маркус от Ericsson Research, работещ в отдела „User Experience Lab”.

Отпреди няколко години се задава въпросът защо ни трябва изобщо 5G? През миналата година на щанда демонстрирахме малка земекопна машина играчка, за която говори и Ханс Вестберг при откриването (на MWC 2014). Тази година с Volvo вече имаме две големи машини – един багер тук в Барселона, а другият е в Швеция, на 2200 км оттук, като и двата можем да управляваме оттук, от щанда.

От кабината излъчваме 4К видео, което се приема от носещия специален шлем тук и той вижда онова, което би виждал и наживо в кабината. През слушалките получава и 3D аудио, така че се получава едно пълно „потапяне“ в средата.

Още една демонстрация на реалната работа с багера.

Реална ползва от този пример може да имат специалисти, работещи с машини в радиационна среда, управлявайки ги от разстояние. Минните компании също биха ги ползвали, привличайки млади хора да се обучат за шофьори на багери, които трябва да работят далеч на север при трудни условия. Шофьорите биха могли да си живеят в града, при своите близки, и това решение е една от възможностите да управляват такива машини.

На дисплеите се вижда багера в Швеция от две гледни точки - от кабината и външен изглед. Снимка: Camputerworld България.


5G мрежа на Ericsson управлява багер на Volvo на 2200 км

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Дистанционното "работно място" за управление на багера


5G мрежа на Ericsson управлява багер на Volvo на 2200 км

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Оборудването включва специална каска, в която се прожектира 4К видео, получено от камерата в кабината на багера в Швеция, а слушалките предават триизмерен звук от реалната работна площадка.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X