Нови Технологии

Система на Ericsson и Volvo алармира за невидим лед на пътя

Владимир Владков

Volvo e разботила система, която ще изпраща предупреждения в реално време на шофьорите за хлъзгави участъци на пътя или наличие на аварирали автомобили.

Технологията се тества в Швеция и Норвегия, като събира данни от сензори в гумите, чрез които засича кога те имат досег със заледен участък. Когато това се случи, колата изпраща GPS местоположението на опасното място до сървър на Volvo, който след това изпраща данните до всички коли, които се намират близо до него и са оборудвани с нейната система.

Шофьорите на тези коли виждат малка предупредителна икона на своето автомобилно табло, която ги информира за лед на платното пред тях. Иконата става по-голяма, когато колата се доближи до опасния участък, обясняват от Volvo по време на демонстрацията на щанда на Ericsson на Световния мобилен конгрес.

 

 

За свързаността системата разчита на облачната услуга Volvo Cloud, базирана на платформата на Ericsson Multiservice Delivery Platform.

Системата се закача и към аварийните светлини на колата и открива когато те бъдат активирани. В същия момент тя изпраща сигнал до близките коли и предупреждава, че на пътното платно има автомобил в аварийна ситуация.

Комуникациите между колите е доста гореща тема в автомобилната индустрия днес. Някои изследователи вече мечтаят за сложни системи, чрез които колите постоянно ще обменят телематични данни, предоставяйки предварително уведомяване, преди колата да започне да променя платното или да забави, което би помогнало да се избегнат сблъсъци.

За разлика от тези идеи системата на Volvo е по-проста, а и вероятно скоро ще я видим налична в някои модели.

Тестовете на Volvo в Швеция и Норвегия са крачка към т.нар. „Свързана пътна безопасност“, което е ключова тенденция в автомобилната индустрия днес. Според шведския автомобилен производител, производителите могат да осигурят на обществото реални ползи чрез масово събиране и обработка на анонимни данни за колите.


Система на Ericsson и Volvo алармира за невидим лед на пътя

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Представете си, че данните за състоянието на пътя, събирани от данните, бъдат споделяни с всички останали шофьори и с местните власти и агенциите за поддръжка на пътя през един свързан облак, коментира ИТ директорът и вицепрезидент на Volvo Клас Бендрик. - В този свят ползите от споделените анонимни данни ще поддържат услугите за спасяване на човешки животи, съдействайки за едно по-добро общество. Volvo работи вече по реализацията на този бъдещ сценарий“, добави вицепрезидентът на Volvo.

 

Компанията планира да интегрира системата в модела, който ще наследи сегашния XC90 SUV. Очаква се това да стане през 2016 г.

Много от планираните системи за общуване с колите използват директна свързаност между тях, което обаче работи само на къси разстояния. Чрез използването на облачната технология на Ericsson и мобилна мрежа предупрежденията могат да бъдат пратени на всички коли в доста по-голям участък, което ще осигури на шофьорите повече време за реакция.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X