Нови Технологии

Volvo Cars, POC и Ericsson ще пазят колоездачите на пътя

Владимир Владков

Владимир Владков, Барселона

Volvo Cars, производителят на предпазно спортно оборудване POC и Ericsson демонстрират на Световния мобилен конгрес първата в света информационна технология, която прави връзка между шофьори и колоездачи. Технологията включва свързана кола и прототип на колоездачна каска, които ще създават двупосочни комуникационни предложения за опасна близост до шофьорите на Volvo и колоездачите с такава каска. При демонстрирания сценарий колоездачът получава информация от облака Volvo Cloud, базиран на услугата на Ericsson Connected Traffic Cloud, за приближаваща се кола чрез примигващи в предната част на каската светлини. В същото време системата в колата също получава от облака информация и предупреждава шофьора за идващ колоездач. Каската комуникира през Bluetooth със смартфона на колоездача, а чрез приложение като Strava данните за местоположението, скоростта на движение и маршрут се пращат в облака. Системата предвижда потенциалните рискове за пресичане на двата маршрута и възможностите за сблъсък.

В Европа над 50 на сто от смъртните случаи с колоездачи са резултат от удар с кола. Почти 50 000 колоездачи в САЩ всяка година получават сериозни наранявания, често водещи до смърт. В същото време във все повече страни хората предпочитат да пътуват до работното си място с колело. Това води до увеличаване на сериозните инциденти с колоездачи, затова Volvo Cars и POC смятат, че този проблем не неприемлив и изисква иновативни и фокусирани усилия за решаването му. Системата City Safety на Volvo Cars, която вече се вгражда стандартно във всички коли от новия модел SUV XC90 може да засече колоездача, да предупреди шофьора и дори автоматично да спре колата, за да избегне сблъсък с него.

Облачно базираната концепция за безопасност е особено полезна за колоездачите, ако колата се приближава много бързо отзад на малки селски пътища или отпред на тесни пътища в планините. Шофьорът на колата също може да се възползва от системата, ако се приближава до колоездач отзад на тесни селски шосета, особено при лоша видимост (например на тъмно или в мъгла).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X