Нови Технологии

Google и Fidelity инвестират $1 млрд. в SpaceX на Елън Мъск

Владимир Владков

Google и SpaceX обединяват усилията си за осигуряване на Интернет от Космоса, след като Google и Fidelity Investments инвестираха общо $1 милиард в космическия проект на Елън Мъск, познат и като собственик на компанията за електромобили Tesla.

Според неотдавнашни публикации, само Google е инвестирала около $1 млрд. в SpaceX, компанията на Мъск, която проектира, произвежда и изстрелва ракети и космически кораби. SpaceX се стреми да разработи микросателити за предоставяне на интернет достъп, а Google е разработила собствени технологии като балони, които да предоставят Интернет на непокритите от Световната мрежа региони в света.

Google и Fidelity сега притежават общо почти 10% от SpaceX, обявиха от калифорнийската фирма. Те обаче не разкриха каква част от финансирането идва от Google.

„Инвестицията ще се ползва за подкрепа на продължаващите иновации в областта на космическия транспорт, повторното му използване и производството на сателити“, заявиха от SpaceX.

„Космическите приложения като сателити за снимане могат да помогнат на хората по-лесно да ползва важна информация, така че ние с ентусиазъм подкрепяме растежа на SpaceX, която разработва нови технологии за изстрелване“, пише в изявление на Google.

Fidelity е направила инвестицията от името на своите кооперативни фондове. Компанията ще идентифицира точно кои фондове, както и размера на финансирането от Fidelity в следващия си месечен доклад.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X