Нови Технологии

Бъдеща кола на BMW ще паркира сама, без помощ от човек

Владимир Владков

Досега сме виждали самостоятелно паркиращи коли от първо поколение, които се нуждаят от малко помощ от шофьора. А на изложението CES 2015 получихме представа и за следващото поколение, което не изисква да стоите в колата изобщо, като прави всичко наистина самостоятелно.

BMW показа експериментален модел, чиято помощна програма за паркиране Remote Valet Parking Assistant ползва лазерни скенери с висока резолюция, вградени в корпуса на колата и събиращи данни от околността.

Експериментът ограничаваше скоростта на колата до около 24 км/ч, която бе достатъчна за правенето на обиколки на последния етаж от паркинга на хотел SLS в Лас Вегас.


Бъдеща кола на BMW ще паркира сама, без помощ от човек

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Колата бе управлявана с помощта на приложение под Android Wear. Представителят на BMW чукна няколко пъти по екрана, за да стартира приложението.

Седнах на предната пътническа седалка до шофьорското място, докато колата сама обикаляше паркинга, за да намери празно паркомясто. След това по команда от приложението, тя излезе от него и се върна при служителя на BMW.

Никой не обича да търси паркомясто в претъпкан паркинг. А ако мразите по принцип да паркирате, притеснявате се дали сте наместили колата правилно, дали няма да одраскате съседната или да ударите колата в стената - Remote Valet Parking Assistant може да свърши това вместо вас, след около 5 г., казват от BMW.

PC World, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X