Нови Технологии

CES 2015: Sony развива носимата електроника с нови SmartWear

Владимир Владков

Нови продукти, допълващи все по-разширяващата се категория електронни устройства за носене, бяха представени от Sony при откриването на изложението CES 2015 в Лас Вегас. Новата версия на умния часовник SmartWatch 3 е от неръждаема стомана, а смартфон приложението Lifelog, създадено за отчитане на данните от умните джаджи, вече се подкрепя от редица нови партньори. Японската компания използва изложението, за да представи и своите концептуални устройства за носене, включително мултисензорен водоустойчив прототип на слушалки с микрофон, чиято цел е да подобри представянето на носещия ги спринтьор, отчитайки резултатите в реално време.

„Разширяването на Lifelog благодарение на отворения API и концепцията ни за новите носими продукти ще позволи на креативни партньори да интегрират своите приложения и услуги в нашата платформа, давайки на потребителите ни достъп до най-богатата и разнообразна екосистема от носими продукти“, заяви Каз Таджима, старши вицепрезидент и директор на „UX креативен дизайн и планиране“ в Sony Mobile.

Третата версия на умния часовник

SmartWatch 3, представен през есента на 2014 г. в партньорство с Google, вече е с корпус от неръждаема стомана и ще излезе на световните пазари от следващия месец. Той разполага с 1,6-инчов TFT LCD трансфлективен дисплей с резолюция 320х320, видим дори дори при ярка слънчева светлина. Той също е водоустойчиво (с рейтинг IP68) и се зарежда през стандартен microUSB конектор.

Часовникът разполага с нов държач, който позволява добавяне на стандартна 24 мм каишка. Устройството може да работи и самостоятелно (без връзка с Android смартфон), предлагайки функции като слушане на музика, интелигентни сензорни технологии и вграден GPS сензор.

Два независими разработчика - Golfshot и iFit, вече създават базирани на Android Wear приложения, използвайки тези самостойни функции на SmartWatch 3 – едното е за спортуване на голф игрище, а второто е предназначено за „бягащата пътека“ във фитнеса. От януари всички нови потребители на устройството ще получат ексклузивен достъп до приложенията Golfshot и iFit като част от закупения комплект.

Друго партньорство, обявено от Sony на CES, e с авиокомпанията Virgin Atlantic, но подробности за съвместните проекти не бяха обявени.

Приложението Lifelog вече има нов уеб интерфейс – lifelog.sonymobile.com, който използва отворена API функционалност и HTML5 технологии. Сайтът е пригоден за достъп от всякакви екрани, включително от смартфон, таблет и телевизор. Тази възможност отразява стратегията на Sony за редовно обновяване и добавяне на нови функционалности към Lifelog.

Sony партнира с множество лайфстайл и медицински приложения, така че да обогати изживявания на потребителите, разполагащи с SmartWear и приложението Lifelog. Чрез тези партньорства Lifelog ще дава възможност на потребителя:

  • Да достъпва IFTTT рецепти за интуитивна връзка между Lifelog и любимите им приложения;
  • Да създава здравословни навици с Habit Monster, така че да научи повече за себе си чрез Lifelog;
  • Да използва свързаните здравни уреди на Withings, за да интегрира теглото и индекса на телесна мазнина на потребителя в Lifelog и да следи как спи, яде и се движи.

Прототипи

Освен новите продукти, готови за пазара, Sony представя и нови приложения за съществуващия прототип на SmartEyeglass заедно с нов концептуален продукт SmartEyeglass Attach! Това е единичен модулен дисплей за прикрепяне към стандартни очила, който дава възможност на разработчиците да създават приложения за спорта или бизнеса.


CES 2015: Sony развива носимата електроника с нови SmartWear

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Компанията показа и нов прототип Smart B-Trainer. Това водоустойчиво устройство тип „всичко в едно” представлява слушалки, снабдени с множество сензори, специално създадени за бегачи. Продуктът разполага с вградена памет и ще осигурява гласови напътствия при тренировки, както и възпроизвеждане на музика, интелигентно предлагайки най-подходящото парче за спортиста по време на тренировка.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X