Нови Технологии

6 технологии, които ще променят PC-ата догодина

Владимир Владков

В ерата на плоските електронни джаджи персоналните компютри изглеждат като динозаври, попаднали в кабелна клопка, снабдени с досадни двумерни камери и често поразявани от сините „екрани на смъртта“. Технологиите, които влизат на въоръжение през 2015 г., ще се опитат да направят компютрите по-интерактивни, по-забавни и може би малко по-шумни, отколкото бихте желали.

Apple iPad промени начина, по който хората гледат на компютрите и стимулира PC иновациите. Хардуерните производители черпят идеи от мобилните устройства, геймърските конзоли и дори от 3D принтерите, за да преоткрият PC-то. В резултат се появяват нови технологии, които ще имат силен ефект върху начина, по който ще се ползват лаптопите и настолните машини догодина и в близко бъдеще.

Може би най-интересната идея е интелското „wire-free“ PC, в което безжична технология ще замени кабелите за дисплея, за захранване и за пренос на данни. Производителят на чипове Intel ще покаже следващата година експериментален лаптоп, който няма портове, а разчита изцяло на безжични технологии за свързване към монитори и външни устройства за съхранение.

Интерактивните компютри ще има 3D камери, които ще се държат по-скоро като „очи“, тъй като ще имат способност да разпознават обекти и да измерват разстояния. Сензорно въвеждане чрез звук, глас и докосване ще помогнат на PC-то да реагира и да предвижда нашите нужди.

И както всяка година PC-та ще стават все по-тънки, по-леки, по-бързи и с по-дълъг живот на батерията. Игрите и филмите ще се виждат чудесно на дисплеите с висока резолюция. Новата технология обаче идва и със съответната по-висока цена.

Вижте 6 „разрушаващи статуквото“ технологии, които могат да променят визията на компютрите през следващата година:

Безжично зареждане

Поставяте лаптоп на масата и той автоматично започва да се зарежда. Няма нужда от кабели, няма нужда да носите „тухленото“ си зарядно. Ето как Intel вижда безжичното зареждане на лаптопи, което може да стане реалност следващата година. Intel иска да направи безжични зарядни, които ще се откриват толкова лесно колкото и Wi-Fi сигнал, като смята да стигне с тази технология до кафенета, ресторанти, летища и други публични места, така че лаптопите да се зареждат без захранващи адаптери. Първите лаптопи с безжично зареждане може да се появят следващата година, а Intel вече показа няколко прототипа, зареждани върху маса.

Intel подкрепя магнитно-резонансната технология за безжично зареждане Rezence, поддържана от Alliance for Wireless Power (A4WP). Първоначално захранващият поток ще бъде ограничен, но достатъчен за захрани безжично ултрапортативни и хибридни устройства. Плановете са за увеличаване на мощността, така че да се зареждат и масовите лаптопи. Но разгръщането на технологията на обществени места и места за отдих и развлечение може да отнеме няколко години. Някои кафенета и ресторанти вече предоставя бази за безжично зареждане на таблети и смартфони, като са заинтересовани да добавят към предложението си и лаптопи.

Излъчи картина, Скоти

Може да стане възможно и безжичното свързване на лаптопи към дисплеи, което би премахнало скъпите HDMI или DisplayPort кабели. Технологията за безжичен дисплей ще започне да работи веднага, след като има лаптоп в обхвата й. Intel предвижда лаптоп, който ще може да се свързва безжично към няколко монитора, което ще е полезно в класни стаи или заседателни зали. Един лаптоп ще може да излъчва към монитори на няколко бюра. Intel подхвърли първоначалната идея чрез „смарт докинг станция“, която свързва лаптоп към безжичен монитор.


6 технологии, които ще променят PC-ата догодина

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Безжичните дисплеи ще стана популярни и при растящо проникване на WiGig, по-бързата версия на Wi-Fi, която може да се справя с безжични 4K видео потоци без никакво закъснение. В допълнение към усилията на Intel Qualcomm ще вкара WiGig в смартфони и таблети следващата година, така че потребителите ще могат да стриймват Netflix директно от смартфон или таблет на безжичен телевизор. Производителите на дисплеи също ще вграждат технологии WiGig в монитори и телевизори през следващите години.

Съзидателни настолни машини

Още при зараждането си като скучна бяла кутия, настолният компютър се превърна в хъб на креативност и въображение, а технологии като камери за засичане на дълбочина и 3D печат стимулираха разнообразни иновации. Един от примерите е HP Sprout, който прилича на обикновено PC тип „всичко в едно“, но съчетава в един корпус най-новите технологии за изображения и сътрудничество. На базата на Sprout е създаден гигантски сензорен панел, наречен Touch Mat, който има цифрово платно с две предназначения – на него изображенията могат да бъдат сканирани и обработвани. Камера за 3D дълбочина, закрепена към Sprout, сканира обектите, поставени на Touch Mat – например ако поставите чаша за кафе на платното, 3D камерата ще я сканира и в дълбочина, и по големина. Проектор над Sprout може да отрази върху Touch Mat сканираното изображение на чашата за кафе, а то може да бъде манипулирано от художници, докосващи цифровото платно. HP каза, че сканирането и обработката могат бъдат полезни за създаване на обекти, които след това да бъдат отпечатани на 3D принтер. С цена от $1899 обаче, Sprout се смята за доста скъп експериментален десктоп.


6 технологии, които ще променят PC-ата догодина

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Dell, от своя страна, разработи „смарт бюро“, като PC “всичко в едно“ излъчва виртуална клавиатура на бюрото, на която потребителят може да пише. Това е интересна концепция, но истинската клавиатура сякаш е по-добра идея.

Интерактивни компютри

Компютрите ще стана по-възприемчиви с комбинация от технологии за жестово, гласово и визуално разпознаване, инсталирани в PC-та. От следващата година 2D камерите в компютрите ще бъдат заменени с 3D камери RealSense на Intel, които ще успяват да разпознават обекти и дори да мерят разстоянията между тях. Способностите на камерата за жестово разпознаване тип Kinect ще направят игрите на компютри по-интерактивни. Intel има и благородни цели, стремейки се да съчетава визуални, гласови и звукови начини за въвеждане, за да разпознава настроението на човека и да разчита навиците му. И макар че това едва ли ще се случи през следващата година, 3D камерата със сигурност ще направи по-забавни Skype чатовете.


6 технологии, които ще променят PC-ата догодина

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Биометрични сензори

Скоро вашето тяло ще може да ви „логва“ във вашия акаунт за е-поща. До края на тази година Intel ще достави софтуер, така че потребителите да могат да се логват в уеб сайтове чрез биометрична автентификация. Това ще служи за две цели – биометрична автентификация е относително надежден и сигурен метод, а потребителите не трябва да помнят дузина пароли за различни сайтове. Apple вече ползва биометрична автентификация за оторизация на плащания с кредитни карти чрез нейната услуга Apple Pay, а Intel иска да предостави подобна концепция на PC-ата. Очаква се четецът за пръстови отпечатъци да стане по-полезен през следващата година.


6 технологии, които ще променят PC-ата догодина

© Владимир Владков, Computerworld.bg

По-тънки, по-бързи, по-тънки, по-добри

Лаптопи, таблети, хибриди – с толкова много налични възможности, купуването на PС не е лесно, няма да стане по-лесно и през следващата година въпреки многобройните иновативни функции, които ще включва. Компютрите ще стана по-тънки, като PC производителите ще пуснат лаптопи с дебелина до 15 мм. Компютрите ще предлагат по-дълъг живот на батерията с новите процесори Broadwell и Skylake от Intel и чипове Carrizo от Advanced Micro Devices. Новата памет DDR4 ще направи по-бърза работата на приложенията и игрите в компютрите. От следващата година Microsoft Windows 10 ще замени спорния Windows 8. Очаква се операционната система да се възползва от всички предимства на споменатите нови технологии.

IDG News Service, Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X