Нови Технологии

Успешна доставка на храна с дрон осъществи K-express в София

Владимир Владков

Експериментален опит за доставка на храна с летящ дрон осъществи на октомври 2014 г. K-express, българска верига заведения за бързо хранене с готвена храна. Тестовият полет е проведен в района на София, като успешно е пренесена кутия с храна до предварително определена точка. Дронът, използван за експеримента, е 6-роторен с ширина 80 см и може да носим товари с тегло до 8 кг.

„Тъй като K-express предлага готвена храна, която се консумира предимно топла, проучваме възможности за реализиране на бърза доставка в градска среда. В тази връзка решихме да експериментираме с доставки на храна с безпилотни апарати, собственост на наши партньори, поради специфичното разположение на някои от големите ресторанти на веригата“, заяви Ирина Йорданова, мениджър „Маркетинг и бизнес развитие“ в K-express.

„Експериментът, който проведохме (видео от опита тук), разкрива голям потенциал за развитие на този тип доставки. Предстои да направим допълнителни проучвания и тестване на различни методи, осигуряващи най-удобния начин за получаване на доставка от дрон. Има много стъпки преди осъществяването на реална доставка, но темата е завладяваща и се радваме, че тези технологии вече навлизат и в България“, добавя тя.

Дроните са безпилотни летателни апарати, контролирани от разстояние или чрез навигационен софтуер с автопилот. Изработени са от леки композитни материали с цел намаляване на теглото и увеличаване на маневреността, а размерите им варират от няколко сантиметра до големината на изтребител.

Доскоро такива апарати бяха използвани основно за военни цели, спасителни операции или научни изследвания, но в последните години става все по-популярна идеята за употребата им за търговски цели, например – доставка на пратки. Google, Amazon, DHL и други големи компании вече разработват и експериментират с използването на дрони за разнасяне на пакети до получател. Основното предимство на този тип доставка е избягването на всякакви задръствания и проблеми на пътя. Това позволява точно определяне на времето за доставка и най-вече – изпълнение в изключително кратки срокове, което е от особено значение при доставката на храна.

На въпроса на Computerworld за разрешенията в България за тестовите полети с дрони Ирина Йорданова. ПР на K-Express, отговори, че материя е нова за страната ни. "Със сигурност при нарастване на интереса и броя на дроните ще се въведе допълнителна регулация", каза тя.

Дронът е радиоуправляем като може да се насочва чрез дистанционно или чрез GPS координати. Камерата може да е прикрепена, а може и да се демонтира. "Тепърва от декември в сила ще влезе нова регламентация на полетите с дистанционно управляеми устройства. В тази насока е интересно къде в бъдеще органите, управляващи въздухоплаването, ще поставят малките летални устройства за игра и дроните", коментира тя.

На въпроса за специалните изисквания към опаковката (особено като се има предвид, че това е готвена топла храна и евентуално има риск от разливане при кацане), тя каза, че "разбира се, съществува възможност за разливане, но при достатъчно тестове би трябвало да се постигне плавно кацане и да няма разсипване", добави Йорданова.

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X