Нови Технологии

MIT разработва подводни роботи, търсещи наркотици

Владимир Владков

Тези роботи може и да не са бързи или ефикасни като обучените кучета на летищата, но са готови да се включат в борбата срещу трафика на наркотици под водата.

Изследователите от MIT разработват потопяеми машини, които могат да ползват ултразвук, за да откриват наркотици, скрити в кораби.

Техният прототип, който прилича на топка за боулинг, е проектиран да се движи покрай корпуса на кораба. Той може да ползва ултразвуково сканиране, за да открие кухи пространства във фалшиви корпуси и витлата, където могат да бъдат скрити наркотици.

Разработен от дипломантът Самприти Батачарая и Хари Асада, преподавател по инженерни науки в MIT, роботът е разделен на две половини, едната е водоустойчива, а другата в водо-пропусклива.

Първата съдържа зареждаема литиева батерия и електроника, а втората половина съдържа 6 помпи, които изхвърлят водата от тръби, движейки робота напред.

Роботът може да се движи със скорост 0,5 до 1 метър в секунда, притискайки се към кила на кораба, а зарядът в акумулатора издържа около 40 минути.

Подводницата е направена с помощта на структурни елементи, отпечатани на 3D принтер, което означава, че може да бъде произведена и за под $600. Това е достатъчно евтино да позволи използването на група от роботи, като дузина машини работят в унисон да разкриват контрабанда.

„За пристанищните власти е много скъпо да ползват традиционни роботи за всяка малка лодка, която влиза в пристанището“, отбелязва Батачария.

Прототипът наскоро бе представен на Международна конференция за интелигентни роботи и системи (IROS) в Чикаго, но засега тестовете са фокусирани върху това дали той може да се движи в права линия и да остане в контакт с подводна повърхност. Предстои оборудването му с ултразвуков сензор.

Изследователите се надяват да направят подобрения като например безжично презареждане на батериите и промени в задвижващата система, което би удължило работата до 100 минути с едно зареждане. Осъществяването на ултразвуково сканиране без контакт с кила е друго възможно подобрение, тъй както корабите може да са обрасли с раковини, които биха повредили роботите.

Анти-трафикантският робот е следствие на инициатива на консултантската компания Boston Engineering и щатското Министерство на вътрешните работи за разработването на подводен плавателен съд с форма на риба тон, наречен BIOSwimmer. Този плавателен съд е проектиран да проверява потопените под вода трюмове и резервоари на кораби, като ползва камера и сонар, за да открива аномалии в корпуса, което би било сигнал за евентуално наличие на наркотици.

IDG News Service, Токио

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X