Нови Технологии

IFA 2014: Sony с нов прототип на очилата SmartEyeglasses

Владимир Владков

Най-новият прототип SmartEyeglasses на Sony е закачващ се над главата дисплей, ползващ смартфон. Той бе показан на тазседмичното изложение за битова електроника IFA в Берлин.

 


IFA 2014: Sony с нов прототип на очилата SmartEyeglasses

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Устройството има прозрачни лещи и дебела пластмасова рамка, създадена така, че да скрие електрониката, и прожектира зелен текст през широка част от лещите, като осигурява разнообразни изживявания, много повече, отколкото с Google Glass.

И докато продуктът на Google „разстила“ цветен дисплей в ъгъла на зрителното поле на носещия очилата, вариантът на Sony прожектира през голяма част от лещите. Зеленият текст и основната графика, показвани от очилата, е реминисценция на компютърен монитор от 80-те години на миналия век, макар и с по-висока резолюция.

Очилата имат малко недодялан вид, тъй като са много големи и изображението не се подпомага от допълнително свръзано с кабел контролно устройство, което да побира допълнителна електроника и да поддържа комуникациите със смартфона.

Но системата все пак е още прототип. Sony не обяви никакви планове да го продава, така че евентуален бъдещ комерсиален продукт може да изглежда по съвсем различен начин.

Няколко приложения, заредени в придружаващия смартфон, са способни да взаимодействат с очилата и да предоставят информация за местоположението, както и да разпознават контекста.


IFA 2014: Sony с нов прототип на очилата SmartEyeglasses

© Владимир Владков, Computerworld.bg

При демонстрация на едно от основните приложения Wikitude очилата показваха допълнителен слой в зрителното поле на носещия ги потребител за пососката и разстоянието до транзитните станции. Представител на Sony каза, че те могат да дадат допълнителна информация, когато носещият ги гледа към бутилка вино например.

Cookpad е приложение, което показва рецепта, давайки възможност на потребителя да готви и да изпълнява рецептата, без да цапа с мръсните си ръце готварската книга, а Local Life ще предостави информация за събития, които се случват наоколо.

Допълнителен настройващ екран в сдвоения смартфон се появява, за да показва на дисплей новостите от Gmail, от Facebook, RSS фийдове, напомняния от календара и туит съобщения.

Sony представи първия прототип на очилата на тазгодишното изложение Consumer Electronics Show в Лас Вегас.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X