Нови Технологии

IBM инвестира $3 млрд. за нов компютърен дизайн

Владимир Владков

IBM ще „налее“ $3 милиарда през следващите 5 г. в научно-изследователска дейност за нови материали за компютри и чипове, като преосмисля дизайна на компютрите и гледа напред в бъдещето, в което вече няма да има силициеви чипове.

Инициативата за нов компютърен дизайн може да положи основите за функционални квантови и когнитивни компютри, които имитират работа на човешкия мозък.

„Основната архитектура на компютъра е непроменена от 1940 г. насам. Като се имат предвид вида на проблемите, които виждаме днес, усещаме, че е време да започнем да търсим нови форми на компютрите“, каза Супратик Гуа, директор на отдела по физика в IBM Research.

Силициевите схеми са в застой и способността да се намалят още чиповете достигна своя лимит. IBM експериментира с графен, въглеродни нанотръбички и други материали, за да замени силиция в компютрите, като ще се опита да разработи чипове, които могат да се намалят до атомни размери. Новината идва месец, след като Hewlett-Packard разкри, че преразглежда основите на проектирането на компютрите.


Целта на IBM е предостави градивните блокчета за системи, които ще могат интелигентно да обработва огромни обеми данни, като консумират по-малко енергия, каза Том Росамилиа, старши вицепрезидент на групата „Системи и технологии“ в IBM.

Подобни компютри могат да са от полза за редица области като проучванията за рака, моделиране на метеорологични условия и предоставяне на по-интелигентни услуги през облака. Ускорители като графичните процесори подобряват производителността на компютрите в краткосрочен план, но свиването на размерите на процесорите, базирани на силиций, за увеличаване на производителността и намаляване на енергийната консумация, става все по-сложно за реализация, добавят Росамилиа.


IBM инвестира  млрд. за нов компютърен дизайн

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„В историята често има моменти, в които трябва да скочиш от една технология на друга, добавя Росамилиа. - Ако не започнем сега да мислим върху това, няма как да постигнем успех.“

IBM вече прави квантови компютри и компютри, работещи като мозък, теорията за които е разработена преди десетилетия, но те трудно се произвеждат. Тези компютри са базирани на архитектури, различаващи се от използваните днес, което поставя въпроса кой нов тип архитектура да бъде предпочетен, казва Росамилиа. „IBM може да съчетае отделни технологии, за да предостави градивните блокчета за новите изчислителни системи, добавя той. - Някои комбинации ще са успешни и ще ползваме тези технологии дълги години. Трябва да планирате за години напред.“


IBM инвестира  млрд. за нов компютърен дизайн

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Първите плодове на научно-изследователската работа вероятно ще се появят в супер високопроизводителни компютри, но по-късно вероятно ще навлязат в лаптопи и настолни машини, макар че времевият хоризонт все още е доста неясен.

Инвестицията се прави в момент, в който Законът на Мур зацикли. Съоснователят на Intel Гордън Мур написа постулат, че броят на транзисторите в интегралната схема ще се удвоява на всеки две години и макар че досега това се спазваше, през следващото десетилетие ще е „демоде“. Инженерите преосмислят схемите на чиповете, за да увеличат производитеността, особено след като чипове отиват към все по-малки геометрии. Intel се готви да доставя компютърни чипове, направени с помощта на 14-нанометров процес, и има планове да премине към 10-нанометров производствен процес през следващите години.


Производството на чипове изживя истинска революция, когато учените успяха да получат пречистен силиций през 1950 г., но ще бъде много трудно да се ецват повече функции върху чиповете, когато се стигне до 7-нанометров производствен процес, индустрията вече стига до атомни размери, казва Гуа. „Какво ще дойде на въоръжение не е ясно все още“, добавя той.

Въглеродните нанотръбички, които представляват цилиндри от въглеродни атоми, изглеждат много обещаващ заместител на силиция. Учените на IBM свиват размера на въглеродните нанотръбички, но остават предизвикателства по отношение на охлаждането им и има сериозен дебат около безопасността им. Все пак има консенсус, че техническите проблеми могат да бъдат решени, казва Гуа.

Квантовите и „мозъчните“ компютри включват също научно-изследователска работа и върху поведението на компютрите.

IBM разработва компютри, които имитират функционалност на човешки мозък като част от програмата си Synapse. Компютърът прави приближение на начина, по който мозъкът обработва информацията паралелно чрез трилиони връзки, или т.нар. синапси. През 2011 г. IBM демонстрира невронен чип с програмируеми и обучаващи се синапси, който притежава способност за разпознаване на образи и система за навигация. Целта на IBM е да създаде невронен чип, който да имитира човешкия мозък с 10 милиарда неврона и 100 трилиона синапси, ползващ само 1 киловат енергия.


IBM инвестира  млрд. за нов компютърен дизайн

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В сърцето на квантовите компютри са квантовите битове (кубитове), които поддържат стойности и 1, и 0, което доста се различава от битовете в традиционните компютри, които в даден момент са или 1, или 0. Чрез съхранение и споделяне на данни в повече състояния кубитовете могат да ускорят изчислителните процедури.

Все още трябва да бъдат решени многобройни проблеми, включително за квантовия шум, при който кубитовете са изпратени в нежелани състояния, което затруднява нормалната работа на програмите. Единственият известен квантов компютър е продаден от D-Wave Systems, но учените на IBM бяха попитани в началото на тази година за връзката на компютъра с квантовата механика, която прилича на взаимодействие и поведение на материята на атомни и субатомни нива.

IDG News Service, Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X