Нови Технологии

Първият полет на „летящата чиния“ на НАСА е тази седмица

Владимир Владков

Въпреки че много прилича на мистерия, истинска летяща чиния ще се появи в небето на хавайския остров Кауаи тази седмица, но тя няма да дойде от Далечния космос. Задвижваният от ракета космически кораб, приличащ на чиния, е част от проект на НАСА, който може да подпомогне мисиите до други планети.

Корабът, наречен Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD), прилича на нещо средно между летяща чиния и голяма поничка. Тестовият полет ще бъде първото изпитание, при което инженерите ще експериментират с апарата в условия, близки до онези, за които е проектиран.


Първият полет на „летящата чиния“ на НАСА е тази седмица

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 

„Чинията“ ще бъде издигната от хелиев балон на височина 36 км, която е над 3 пъти по-голяма от височината, на която летят гражданските самолети. След като бъде качен там, корабът ще бъде пуснат от балона и ако всичко върви по план четири ракетни двигателя ще се задействат и ще стабилизират жироскопично „чинията“.

След това ракетен двигател ще го издигне още по-високо, на края на стратосферата. Инженерите очакват да бъде достигната скорост Мах 4 (4 пъти скоростта на звука), когато чинията се издигне на 55 км, като в тази точка ще бъдат задействани новоразработените атмосферни спирачни системи.

„Нашата цел е да постигнем височина и скорост, които симулират типа средата, с която една от нашите машини ще се сблъска, когато лети в марсианската атмосфера“, каза инженерът от НАСА Ян Кларк.

Инженерите предвиждат да ползват експерименталните технологии за намаляване на скоростта на LDSD в бъдещ космически кораб, който ще пътува до Марс и други планети. Корабът ще трябва да може бързо да намалява скоростта след като навлезе в атмосферата, за да не се разбие на повърхността.

Полетът ще се проведе между 8:15 и 9:30 сутринта местно време (18:15 до 19:30 GMT), но денят не е уточнен – в периода между 28 юни и 1 юли, но може би и на 3 юли. Той ще бъде заснет от NASA TV и излъчен в Ustream.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X