Нови Технологии

Nest вече работи с Mercedes, Jawbone и Whirlpool

Владимир Владков

Притежаваната от Google компания Nest даде възможност на продуктите си да се свързват с други устройства като домашни електроуреди, фитнес датчици и дори коли.

Mercedes-Benz чрез своето вградено в таблото приложение DriveStyle вече може да каже на Nest кога шофьорът ще пристигне вкъщи, така че термостатът да включи отоплението или климатика навреме. Лентата Up 24 на Jawbone може да направи същото, започвайки процеса преди носещият да е станал от леглото.

 

Интеграцията става благодарение на дългоочаквания интерфейс API на Nest, пуснат в понеделник вечер. Той представлява набор от команди, които дават възможност на трети разработчици да осъществят връзка на своите приложения, устройства и електроуреди към термостатите и димните детектори на Nest, които, от своя страна, „научават“ навиците на потребителя.

API интерфейсът е част от амбициозния план на Nest да разшири екосистемата от свързани устройства и софтуер. Интеграцията с приложенията на Google, например, ще бъде готова през есента, така че хората ще могат просто да кажат: „ОК, Google, настрой Nest на 75 градуса“, обясняват от Nest.

Целта на Nest е да превърне в реалност концепцията за свързания дом, като даде възможност на огромен брой устройства или приложения да се интегрират с нейната технология. През API интерфейса Nest предвижда редица сценарии, при които софтуерните и хардуерните разработчици ще могат да създават продукти, взаимодействащи с продуктите на Nest и да събират данни за енергийното потребление.

API интерфейсът е достъпен за всички разработчици, ползващи iOS, Android и Web.

Няколко компании вече са се регистрирали. Освен Mercedes и Jawbone, изглежда и други приложения ще могат да добавят „истински интелект“ в домовете.

С услуга, наречена IFTTT, потребителите на Nest могат да изпратят текстово съобщение до своите съседи, ако димният детектор на Nest засече дим. Пералните и сушилните на Whirlpool вече могат да отложат старта на програмите си по време на периоди на засилено енергийно потребление, разчитайки на програмите за „пикови часове“ на Nest.

Nest обяви, че във всички случаи потребителите на Nest трябва да оторизират връзката, преди да бъдат споделяни каквито и да е данни. Компанията обяви още, че ползва SSL криптиране, за да защити комуникациите между Nest и останалите устройства.

Nest се стреми да свърже все по-широк кръг от домашни уреди дори без API. Миналата седмица компанията обяви, че ще придобие Dropcam, която прави малки камери за защита на дома, като ще се стреми да създава нови продукти за дома.

API интерфейсът на Nest сигурно ще привлече разработчиците. Но след като Google притежава Nest, а Nest купи Dropcam, все повече потребители ще започнат да се питат с кого точно се споделят техните данни и защо изобщо да споделят каква температура поддържат в къщата си.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X