Нови Технологии

Ученик от Русе твори автономна преносима машина за незрящи

Computer World

Атанас Атанасов е на 19 г., ученик е в русенската математическа гимназия "Баба Тонка". Роден е и живее в селцето Мечка близо до Русе. В последните 4 години се занимава със софтуер, дизайн, математическа лингвистика. Състезател e по информационни технологии от 4 години и е нoсител на различни национални и международни отличия. По време на първото издание на младежкия кариерен форум за наука и иновации "Аз, инженерът", което се състоя на 05.03.2014 г. в София и бе организирано от Фондация "Wishbox – Мечти в действие" и изложбен комплекс Интер Експо Център – София, Атанас представи своята разработка - електронен четец/таблет за незрящи. Това е първата по рода си автономна преносима машина, предназначена за хора с увредено зрение и пълна слепота. Тя ще предоставя на незрящите информация от всякакъв текстов вид, а също и аудио. Планът на Атанас е до началото на следващата учебна година да предостави разработката си за учебни цели.
Екипът му се състои от още трима души, работещи безвъзмездно за проекта. Партнира си с БАН за синтезирането на напълно нов за България материал.

Атанас Атанасов. Снимка: Констанца Григорова

Какво представлява вашият проект Vision?

- Vision е автономна машина във вид на таблет. За разлика от таблетите, които сме свикнали да виждаме и ползваме, това устройство няма екран, а разполага с хиляди цилиндърчета, излизащи над повърхността на устройството. Така се образува брайлов текст. Самото устройство ще работи само с текстови и аудио файлове, които ще бъдат въвеждани в устройството посредством USB или MicroSD портове.

Откога датира разработката и кой стои зад идеята и реализацията?

- Идеята датира вече от година. В началото с приятели от училище започнахме проект за състезание за иновации. Бях заедно със Станислав Славев, Мартина Филипова и Милена Куюмджиева. С тях положихме наистина добър старт и дори тогава те направиха по-голямата част. След състезанието обаче проектът имаше голяма пауза. През декември се натъкнах на незрящ и реших, че все пак трябва да развия проекта. Всеки от останалите, работили по идеята, тръгна вече по друг път, но аз реших, че това е моят. Тогава през януари започнах напълно от начало. Просто бях разбрал, че нищо от вече направеното не би било добър вариант. Нов дизайн, план за реализация, бизнес план, начин на работа и всичко съобразено чрез допитване до незрящи. В моментът работя с Васил Воденичаров, който е мой съученик (хардуер) и Павел Влахов, професионален дизайнер, а Васил Пашов (софтуер) в момента е в изчакване. В следващите седмици работим по документации и скици за подаване на 2 патента. Така ще знаем, че не работим напразно.

Има ли вече партньори, застанали зад идеята?

- Най-големият ни партньор за момента няма да го споменаваме. Той ще ни помогне да закупим така необходимите ни части, за да започнем безпроблемна работа. Въпреки това, ще имаме много други разходи, които в момента трудно можем да покрием сами. Също така ще ни помогне да може да кандидатстваме за различни проекти. Имаше и много, които се свързаха с нас и повече нищо. Все пак имаме вече връзка с няколко хардуерни партньора, които ще ни дават насоки за правилното развитие.

Налице ли е действащо решение, прототип, патентна защита?

- Решението в момента се развива. Имаме да извървим още прекалено дълъг път. Все пак, работим за краен продукт. Не бих искал да показвам нищо за момента, защото, както споменах по-горе, действаме по патентоване на разработката от страна на Патентното ведомство. Съвсем скоро обаче ще мога да покажа много и ще имам стабилен гръб с това, за да търся партньорите, от които се нуждаем.

Какво финансиране ви е необходимо, за да развиете идеята?

- Много често напоследък ме питат колко голямо финансиране ще ни е нужно. В момента не мога да кажа точно, но никак не е малка нужната ни сума. Все пак говорим за хардуерен проект и всеки ще се съгласи, че този тип проекти поглъщат страшно много средства.

Какво предстои?

- Надявам се бляскаво бъдеще! Ако всичко мине по план и представим устройството на бял свят, след това ще направим ъпгрейд и то ще бъде ползвано, защото се допитвам постоянно до бъдещата си целева група. Те го чакат и това ми дава смисъл да продължа. След вече изградена система, на нас ни се откриват невероятно много възможности. Надявам се наистина да успеем и да продължим да помагаме не само на незрящи хора. Имам вече идеи за друго устройство, но в момента съм се отдал само на Vision, който скоро ще бъде ребрандиран.

Въпросите зададе Констанца Григорова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X