Нови Технологии

Космически технологии и изследвания в България

Computer World

Материалът е част от юбилейния бр. 1000 на в. Computerworld - "ИТ Лидери". Дигитална версия на броя можете да прочетете тук.


Изследването на космическото пространство звучи екстравагантно за повечето хора не само защото е далеч от ежедневните им ангажименти и проблеми, а и защото някак по навик приемат, че България няма как да участва дейно в подобни инициативи. По много причини.

Всъщност вероятно малко хора знаят, че преди само няколко години разработеният от БАН апарат „Люлин Фобос“ бе част от за съжаление неуспешната руска сонда „Фобос Грунт“, която трябваше да извърши кацане на едноименния спътник на Марс и да върне на Земята проба от него. През миналата година пък уред от същия тип бе изстрелян като част от спътника БИОН-М №1, който успешно изпрати капсула с животни в околоземната орбита с цел научни изследвания.

Български измервателни уреди работят и на Международната космическа станция.

“Космически предизвикателства”

Всичко споменато по-горе отново вероятно звучи далечно за “обикновения” човек. За да привлекат млади хора и предприемачи не само към космическите изследвания, но и към сферата на високите технологии по принцип, преди около 10 г. група ентусиасти създават сдружението “Циолоковски”. Един от тях, Райчо Райчев, стои в основата и на създадената през 2010 г. образователна програма “Космически предизвикателства”, чиято цел е да насърчава иновативни бизнес решения, създавани от млади хора, да се стимулира творческия подход, насочен към разрешаването на конкретни технически предизвикателства и да се създаде среда за развитие на аерокосмически проекти.

Главните дейности на програмата се състоят в подбирането на млади хора с предприемачески и научни познания, организиране на технологични семинари и лекции, въвеждане на участниците в света на аерокосмическите и високотехнологични програми и не на последно място създаване на възможности за директен контакт с признати технолози, учени и инженери.

За целта организацията е създала мултидисциплинарна програма, включваща експерти от НАСА, Европейска космическа агениця, Калифорнийски технологичен институт, Масачузетски технологичен институт (MIT), Станфордски университет, Щутгардски университет, както и много водещи световни компании и организации. Програмата е разделена на отделни тематики, като „Аерокосмическо инженерство”, „Космически системи и технологии”, „Биотехнологии”, „Изкуствен интелект (Al) и роботика”, „Нанотехнологии”, „Планетарни науки”, “Астрофизика” и др. На участниците се дава една основна задача (екипен проект), като целта е по-голямата част от времето (над 70%) да се отделя на практически дейности.

Цели и резултати

За последните 15 месеца „Космически предизвикателства” отчита участие на над 500 млади учени, инженери и технолози в различните дейности на инициативата. Три от разработените в рамките на програмата проекти след края й продължават развитието си като бизнес начинания. Реализирани са четири успешни мисии в стратосферата.

За дейността си във и извън „Космически предизвикателства“ Райчо Райчев спечели награда „Gifted Citizen Award“ по време на международния форум „City of Ideas“ за социално предприемачество.Целевата аудитория на програмата са студенти, завършили или обучаващи се в сферата на инженерството, науките и технологиите на възраст между 17 и 28 години.

Д-р Камен Козарев, Станимир Ганчев и Сергей Петров са в основата на екипа, изграждащ инициативата. Със своята експертиза, опит и усилия, те са главните “виновници” за развитието й.Сред ефектите, които създателите на „Космически предизвикателства“ се надяват да постигнат, са създаване на непрекъсната връзка с бизнес сектора чрез решаване на технологичните предизвикателства на регионалните индустрии, както и създаване на следващото поколение специалисти и технолози.

Успешното развиване на технологичните начинания има потенциала да спомогне за подобряване на местната икономика и разработване на ефективна стратегия за постоянно космическо и високотехнологично образование в България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X