Нови Технологии

ЕС инвестира 4,2 млрд. евро в 5G

Владимир Владков

Съвместна научно-изследователска програма за 5G мрежите, резултат от публично частно партньорство между Европейската комисия и частният сектор, ще разполага с общ бюджет от 4,2 милиарда евро. По този начин Европейският съюз се опитва да си върне лидерството в областта на мобилните технологии, което държеше по време на GSM ерата.

Проектът 5G PPP (5G Infrastructure PPP) бе обявен миналия декември като част от изследователската програма на ЕС Хоризонт 2020 с бюджет €6,2 млрд., като от тях Еврокомисията реши да задели €700 млн. за проучване на петото поколение мобилни технологии.

Еврокомисарят за цифровия дневен ред Нели Крус обяви, че частният сектор се е съгласил да добави към обществените средства по бюджета на програмата 5 пъти повече частни инвестиции, или общо над 3 милиарда евро за изследвания и иновации. „Това е проект, от който всички ще спечелим – и обществото, и фирмите, и отделните граждани", заяви Крус по време на срещата с медиите на Световния мобилен конгрес, в която участваха представители на NSN, Ericsson, Orange и Alcatel-Lucent.

Всъщност приносът на частния сектор се очаква да достигне поне €3,5 милиарда до 2020 г., което означава общ бюджет по проекта от €4,2 милиарда.

Според Крус, силен и печеливш телеком пазар е критичен за икономическото здраве на целия регион, ще помогне за решаване и на проблемите с младежката безработица. И докато средствата за разработка на 5G вече са ясни, никой още не знае точно какво ще представлява тази технология.

„Нямам идея какво ще бъде 5G, каза Хюсеин Мойн, шеф на отдела за иновации и технологии в NSN. - Дефиницията за нея е предмет на бъдещето. Сега трябва да знаем само посоката, в която трябва да се развиваме."

Принципният консенсус между компаниите, участвали в панела, и мнението на Крус за това какво трябва да бъде 5G, е че технологията ще бъде фокусирана върху потребителя, много по-динамична и по-ефективна, трябва да може да ползва всички честоти в спектъра. Тя ще обхваща всички области на живота, предоставяйки нови услуги, вариращи от Интернет на нещата, през комуникациите между машините (M2M) до критични за бизнеса приложения.

Със сигурност 5G не трябва да е „4G плюс", каза Мари Ноел Лавесиер, ръководител на отдела за иновации и технологии в телекома Orange.

Според Ханс Вестберг, президент и главен изпълнителен директор на Ericsson, в някои по-развити региони има инициативи в посока развитие на 5G, затова е важно развойните специалисти на Ericsson да започнат отрано, за да не изостават от потребностите. „Започнахме работата по 4G/LTE още през 2000 г., затова разбираме нуждата от инвестиции в проучване и разработка на 5G", добави той. Президентът на Ericsson обаче напомни, че и днешните 4G и 3G мрежи могат да предложат много функции. „Да не забравяме, че само 50 на сто от мрежите по света днес предоставят 3G свързаност, така че много от нашите клиенти (оператори) могат да подобрят значително съществуващите си мрежи", каза Вестберг.


ЕС инвестира 4,2 млрд. евро в 5G

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 

По време на своята реч в понеделник, Вестберг обяви, че компанията вече работи върху технологиите за 5G мрежи, но предвижда внедряването им да започне към 2020 г., така че в момента не е ясно отсега какво ще включва бъдещият стандарт за 5G. Същевременно той наблегна върху възможностите за подобрения на съществуващите 3G и 4G технологии. „Нашите научно-изследователски екипи работят върху подобряване на възможностите на тези две поколения мобилни технологии, затова смятам, че през следващите няколко години те ще предоставят много повече функции и услуги", добави той.

Създаването на бъдещите безжични технологии вече не може да се прави самостоятелно от телеком играчите, нужно е участието и на други индустриални сектори, смята президентът на Ericsson. Компанията вече обяви сътрудничество с някои от големите компании извън телеком сектора, включително с Philips за интегрирането на базовите станции на компанията в интелигентното улично осветление на холандския производител. За развитието на този проект, представен под името Zero Site, ще се търси партньорство и с кметовете на градовете. 

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X