Нови Технологии

Интелигентно осветление на Philips помага в супермаркет

Владимир Владков

Philips прави пилотна интелигента осветителна система в супермаркет, която може да помогне на купувачите да намерят своите стоки на базата на тяхното място в магазина, обяви компанията в понеделник.

LED осветлението може да се ползва от търговски вериги за пращане на данни за местоположението до потребителите чрез приложение, добавят от Philips.

 

Освен че помага на купувачите да открият хранителни стоки като авокадо, кафе и яйца, системата може да се ползва за пращане на промоционални оферти на купувачите, които съответстват на тяхното местоположение в магазина. Насочената информация и купоните за отстъпки могат да бъдат показани на телефоните на точното място в магазина, „когато купувачите имат най-голяма нужда от тях и са най-възприемчиви", казва от Philips.

Системата ползва светлини, които създават гъста мрежа, която работи като позиционираща решетка, обясняват от Philips, добавяйки, че всяка светлинка може да се идентифицира и е способна да предаде своята позиция на приложението в смартфона на купувача.

Интегрирайки локализиращи услуги с осветителна система, търговците, които искат да предлагат локализиращи услуги, не трябва да инвестират в допълнителна инфраструктура, добавят от Philips.

Бизнесът със строителни материали все повече проявява интерес към онова, което правят клиентите в техните магазини.

Ballparks в САЩ например избра технологията iBeacon на Apple, която разширява обхвата на локализиращите услуги в iOS устройствата към вътрешността на сградите. iBeacon може да се ползва за следене на местоположение на потребители, ползващи Bluetooth.

Няколко стартиращи фирми предлага услуги, базирани на местоположението вътре в сгради. Подобно на Philips, те искат да помогнат на бизнеса да събира информация за потребителите, например колко време се мотаят пред щанда, като им пращат промоции директно към мобилните им телефони.

Philips в момента тества своята система с няколко търговски вериги.

IDG News Service, Амстердам 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X