Нови Технологии

След 10 г. на Марс Opportunity направи голямо водно откритие

Владимир Владков

След 10 години на Марс всъдеходът на НАСА Opportunity откри доказателство за древна влажна и мека среда, която е по-стара отколкото се смяташе.

Откритието дава на учените повече указания, че Червената планета може би е била способна да поддържа живот.

Всъдеходът на НАСА Opportunity е направил снимки за този автопортрет преди 3 седмици, преди да навърши десетилетна „служба" на Червената планета (Снимка:НАСА)

„Тези скали са по-стари от онези, които проучвахме по-рано по време на мисията, като те разкриват по-подходящи условия за микробиологичен живот от всяко друго доказателство, проучвани след изследванията на Opportunity", каза Рех Арвидсън, заместник главен изследовател на Opportunity и професор във Вашингтонския университет в Сент Луис.

Арвидсън нарече най-новото откритие на Opportunity „епохално събитие" и добави, че много се вълнува да види какво още ще открие Opportunity.

„Колкото повече проучваме Марс, толкова по-интересно става, каза Майкъл Мейер, водещ учен в програмата на НАСА за проучване на Марс. - Най-новите открития представляват тип подарък, който получаваме по случай 10-годишния юбилей на Opportunity на Марс. Откриваме повече места, чрез които Марс се разкрива като по-топла и влажна планета в миналото. Това ни дава стимул да продължим да търсим доказателство за минал живот на Марс."

Колкото повече неща откриват роботизираните всъдеходи на НАСА за геологията, водните резерви и атмосферата на планетата, толкова повече данни трябва да обработват учените и инженерите в опита си да заведат хора на Марс през 2030 г.

„Намирането на вода е като намирането на злато, каза Джон Конъли, главен изследовател в НАСА на пресконференция този месец. - Това е като ракетно гориво, от това ще се нуждаят астронавтите. Намирането на големи количества вода на Марс е откритие, което би променило начина, по който обмисляме покоряването на Марс от човека."

Всъдеходът, който кацна на Марс на 24 януари 2004 г., измина 24 мили, предимно в кръг, сканирайки почвата за интересни за проучване скали.

Opportunity работи на Червената планета заедно с Curiosity, най-новият роботизиран всъдеход на НАСА. Curiosity започна своята мисия на марсианската повърхност през август 2012 г. Най-новият всъдеход откри доказателство за древен воден поток, както и вода в марсианската почва.

Най-продължително работещият всъдеход на Марс Opportunity заедно с роботизирания си близнак Spirit бяха изстреляни през лятото на 2003 г. Учените се надяваха всъдеходите да оцелеят и да работят на марсианската повърхност поне 3 месеца. Spirit прати повече от 128 000 снимки от Марс към Земята и работи около 7 години, преди да затъне в мекия пясък, където бе изоставен през 2010 г.

Opportunity все още се справя добре след 10 дълги изтощителни години на Марс.

НАСА отбеляза в четвъртък, че „здравето" на Opportunity не се е влошило през последната година.

Космическата агенция заяви, че Opportunity проучва скала, която не прилича на нищо, което учените са виждали досега на Марс.

„През последното десетилетие марсианските всъдеходи направиха от Червената планета наше работно място, каза Джон Калас, мениджър на проекта за проучване на Марс с всъдеходи. - Изминатите разстояния и продължителната „служба" са впечатляващи. Но още по-важни са направените открития и новото поколение, което получава вдъхновение."

Computerworld, САЩ 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X