Нови Технологии

Без паника! Извънземните не хвърлят скали по марсохода

Владимир Владков

Без паника! Във вторник НАСА предложи разумно обяснение за мистериозната поява на скала на снимка на марсианския всъдеход Opportunity.

Снимките преди и след на едно и също място от марсианската повърхност, направени преди 13 дена, показваха първо празно пространство, а след това се появи ярка скала. Снимките породиха спекулации и гръмки заглавия за появата на мистериозния камък с размер на поничка пред Opportunity.

Всъщност няма мистерия.

Днес НАСА каза, че роботизираният всъдеход сам е бутна камъка пред себе си.

„Всъдеходът направи кратко пътуване точно преди да направи втората снимка, като едно от колелата му вероятно е бутнало камъка, кръстен „Pinnacle Island", до тази позиция, отбеляза космическата агенция. - „Pinnacle Island" може би се обърнал наобратно, когато едно от колелата го е откъснало, предоставяйки необикновено обстоятелство за проучване на долната част на марсианската скала."

Първата снимка е направена на 26 декември, а втората – на 8 януари.

Макар че голяма част от скалата е светла или почти бяла, част от нея е тъмночервена. Учените смятат, че по-светлата част от скалата е била под марсианската почва.

Откритието предоставя на учените от НАСА шанс да проучат долната страна на марсианската скала. Opportunity и роботизираният му двойник Spirit бяха изстреляни от Земята през лятото на 2003 г., като вече 3 месеца учените проучват с тяхна помощ марсианската повърхност.

Spirit изпрати над 128 000 снимки от Марс, преди да затъне в мекия пясък, където бе изоставена през 2010 г.

Opportunity все още изпълнява задачи след 10 дълги изтощителни години на Марс.

През последната година и половина към Opportunity се присъедини и марсианският всъдеход Curiosity, който проучва геологията на Марс и търси доказателсто, че някога на Червената планета е имало живот.

НАСА се надява да изпрати хора на Марс през 2030 г. Първоначално обаче космическата агенция планира да прати още един всъдеход и няколко космически сонди в орбита около планетата. 

Computerworld, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X