Нови Технологии

След CES 2014: Приложения ще определят разликите между колите

Владимир Владков

Автомобилни приложения: След няколко години ще се чудим как сме могли да живеем без тях, точно както свикнахме със смартфоните след представянето на iPhone от Apple едва преди 7 години (на 9 януари 2007 г.). Тези приложения могат да се ползват за контролиране на основни функции в колата или за вършене на разнообразни други дейности, докато сме в колата, като откриване на пицария близо до мястото, на което се намираме, или поръчка на тази пица за вкъщи.

Е, и сега можете да намерите и да поръчате пица от смартфона си, но не би трябвало да го правите, докато шофирате. Целта на тези приложения е да направят дейностите по намиране и поръчка на пица, или намирането на свободно паркинг място, или постоянно обновяване на статуса в социалната мрежа – по-безопасно и може би по-лесно от колата, отколкото от смартфона ви в колата. Те представляват огромната разлика в начина, по който хората ползват колите си – не само заради мобилността, но заради вземането на неща докато сте мобилни. Това са най-големите новини, свързани с автомобилните технологии на изложението CES 2014.

Вашият телевизор има дистанционно, защо не и колата ви?

Отивайки към колата си миналата вечер след работа, внезапно съседната кола започна да работи, без да има никой в нея, казва репортерката на TechHive Мелиса Риофрио. - Подскочих, но след това разбрах. Това бе моделът Jeep Grand Cherokee 2014, който разполага с приложението за дистанционен контрол UConnect, което тествахме миналата есен. Докато кликна на бутона върху дистанционното да отключа колата си (модел от 90-те), собственикът на Grand Cherokee беше отключил колата си и стартирал двигателя си, затова просто се качи и тръгна, докато аз все още си слагах колана." Дори да не се вълнувате от новите системи за информация и забавления или от странните функции за безопасност, вероятно бихте харесали да разполагате с подобно приложение за дистанционен контрол в колата си.

Новите системи навлизат, но доста бавно все още. "Пробвах приложението AcuraLink в моделите на Acura MDX и RLX миналата есен и си поиграх доста време с отключване и заключване на колата, като сменях врати, прозорци и гуми, за да видя дали приложението ще ми каже какво е отворено. То успя дори да ми каже нивото на горивото в резервоара. Вече не си проверявам и нивото на маслото, приложение го прави вместо мен", добавя Риофрио. Но Acura го предлага само за тези два модела.

На CES се срещнах с Бил Фрикман от Ford, част от екипа, създал приложението MyFord Mobile, което помогна на компанията да увеличи малкия си парк от електромобили, каза Мелиса. - Към контрола на климатика и отключване/заключване приложението добавя и функции, които ви дават възможност да публикувате данните от вашето шофиране и зареждане в социалната мрежа, така че да покажете колко екологична е вашата кола."


След CES 2014: Приложения ще определят разликите между колите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В момента единствената друга кола на Ford с приложение е бъдещият кросоувър на Lincoln 2015 MKC, а именно приложението MyLincoln Mobile. Тази кола бе обявена през декември и все още не е пусната. „Когато попитах Фрикман защо приложенията за дистанционен контрол не бъде пуснат в цялата продуктова линия на Ford (без зареждащия механизъм, от който бензиновите коли не се нуждаят), Бил просто се усмихна загадъчно и не каза нищо", добавя репортерката на TechHive.

Открийте пицария и поръчайте пица безопасно чрез приложение

Това се случва наистина. „Когато посетих щанда на Ford, спрях пред огромен банер, показващ логата на всички приложения, налични в SYNC AppLink на Ford (компанията обяви няколко нови на CES 2014). В този момент посетител ме помоли да се дръпна, след което негов приятел го снима до едно от логата – това на приложението за поръчка на пица Domino", казва Мелиса Риофрио.


След CES 2014: Приложения ще определят разликите между колите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Ford и GM продължават да са водещи в разработката на приложения. Ford дори стимулира разработчиците да почовъркат в платформата с отворен код и да генерират нови идеи по-бързо (но премахвани от вградения в колата продукт от гледна точка безопасност). На CES 2014 Chevrolet обяви своя AppShop, който ще бъде отворен с около дузина приложения, възползващи се от 4G LTE свързаността. Той ще бъде интегриран в моделите 2015 до края на тази година. Chevy показа и приложения за производителност в новия Corvette Stingray на CES 2014. И Volvo се присъедини към групата, пускайки своята инфоразвлекателна система Sensus Connect, която включва приложения за музика, паркиране и дори Wikipedia.


След CES 2014: Приложения ще определят разликите между колите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Hyundai ги надскочи с едно нещо - Google Glass. На CES 2014 корейската компания обяви, че нейният 2015 Hyundai Genesis ще разполага с приложение за очилата. Приложението Glass в момента прави точно онова, което и базираното в смартфона Genesis Intelligent Assistant – приложение за дистанционен контрол, а то прави доста неща. Освен че контролира колата и нейната система за инфозабавления Blue Link, приложението може да изтегли данни от телефона и от онлайн ресурси, за да праща активно напомняния, свързани с вашите планове за шофиране като проверка на трафика и предложение да тръгнете по-рано за срещата си. За приложението Glass Hyundai обещава, че ще продължи да го развива до „специално изживяване, създадено за новата технология за носене".


След CES 2014: Приложения ще определят разликите между колите

© Владимир Владков, Computerworld.bg


След CES 2014: Приложения ще определят разликите между колите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Високотехнологични надежди за старите коли

Не всичко е загубено за собствениците на по-стари коли. Новата система за инфоразвлечения NEX на Pioneer може да замени вашата съществуваща автомобилна стерео уредба (с височина 2-DIN), като ви осигури сензорен интерфейс плюс магазин за приложения.


След CES 2014: Приложения ще определят разликите между колите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Системите NEX са съвместими и с MirrorLink, нов стандарт за копиране на екрана на вашия телефон на дисплея на колата ви, разработен от консорциума Car Connectivity (CCC). Сред членовете на CCC освен производители на аудио системи като Pioneer, Alpine и Panasonic (които искат да са съвместими с всичко) са и големи производители на смартфони като Samsung и HTC, на автомобили като Daimler и General Motors, макар че в него не участва нито Apple с нейния iPhone, нито Ford с нейната платформа SYNC. Последно към консорциума се присъедини Volkswagen, която обяви, че всички нейни радио системи от среден и висок клас ще поддържат MirrorLink

Бъдещето на автомобилните приложения

На CES 2014 Алън Иуинг, президент на CCC, говори за напредъка на MirrorLink. „Трудната част е стандарт за разсейването на шофьорите", каза той. Все още няма такъв стандарт, но CCC събира съществуващи ръководства от САЩ, Европейския съюз и Япония, консултира се и с индустриални експерти, за разработката на т.нар. „хармонизиран" набор от правила, които ще работят във всички географски региони по света. Очакваме да чуем повече за MirrorLink на Световния мобилен конгрес следващия месец.

За кратко време автомобилните приложения се развиха почти от нулата и станаха масово явление. Все още е рано да се каже колко вида ще има и под каква форма ще са, а и още много автомобилни производители трябва да се присъединят към инициативата. Сигурно е обаче, че колите на бъдещето няма да са самостоятелни херметически затворени метални кутии. Нито пък ще бъдат оценявани само според конските сили и дизайна си. Те са част от „Интернет на нещата" и тяхната способност да се движат толкова удобно в облака, колкото и на пътя, е най-удивителното нещо в тази нова ера на автомобилните технологии.

Мелиса Риофрио, TechHive

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X