Нови Технологии

Motorola и 3D Systems ще правят заедно 3D отпечатани телефони

Владимир Владков

Преди да стане част от Google кой си е представял, че Motorola ще стане един от производителите на мобилни устройства с най-авангардно мислене?

Наскоро компанията подписа договор с 3D Systems за разработката на футуристична платформа за 3D печатно производство за Project Ara, амбициозната мобилна хардуерна екосистема на Motorola с отворен код.

Project Ara е стремеж за разработката на модулни телефони, които биха позволили на потребителите да съчетават различни хардуерни компоненти с лесно сваляне и инсталиране на софтуер.

 

Потребителите ще могат да надграждат устройствата си с модули, които ще варират от батерии до дисплеи и от 3D скенери дои тостери, всичко, което измислите.

Проектът Ara цели да бъде отворена Android екосистема от различен хардуер.

Когато Motorola обяви Ara, компанията специално спомена 3D печатът като ключова технология, която ще даде възможност за създаването на хардуер с отворен код.

В тази връзка Motorola току-що обяви многогодишен договор за развой с 3D Systems, компанията, която създаде първия 3D принтер в началото на 80-те години на миналия век и разработи технологии за 3D печат за индустриалния сектор и за домашна употреба.

Вашият отпечатан телефон

Като част от споразумението 3D Systems има задача да разработи интегрирана високоскоростна производствена платформа, поддържаща много материали, която ще включва и проводими, и функционални материали.


Motorola и 3D Systems ще правят заедно 3D отпечатани телефони

© Владимир Владков, Computerworld.bg

До успешното завършване на развойната фаза 3D Systems ще бъде изключителният партньор на Motorola в производството на 3D отпечатани модули и кутии за смартфони Ara.

Въпреки че подробности за производствения модел все още не са обявени, би било интересно да се отбележи, че 3D Systems има вече договор със Staples, която дава възможност на потребителите да поръчат свои продукти, които да бъдат отпечатани и взети от магазин по избор. Това е може би визуализация на бъдещето, в което потребителите ще поръчват телефонен модул и ще го вземат от местния магазин.

Може да бъде следван и модела Moto Maker, който ще даде възможност на потребителите да проектират онлайн Moto X, а след това те ще бъдат сглобявани в тексаска фабрика и изпращани директно до потребителите, не е нужна намесата дори на магазин.

Може би ще има и начин потребителите да отпечатат нов телефон у дома си на все по-достъпните 3D принтери, така както днес си печатат билет за концерт на традиционния принтер.

TechHive

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X