Нови Технологии

С футуристично докосване Sharp проверява здравето ви

Владимир Владков

Давайки футуристичен изглед на основните елементи при един медицински преглед, японската компания Sharp е разработила нещо като „здравен пашкул", който позволява на хората да изглеждат готино, докато се измерват техните жизнени показатели.

Устройството с форма на пашкул бе показано тази седмица на изложението Ceatec близо до Токио. То измерва теглото на човека, неговия пулс, кръвно налягане, температура и кислородно насищане в кръвта му.

Потребителят сяда в устройството и се наглася за измерванията. Кръвното налягане се мери по традиционния начин с лента около ръката над лакътя, а пулсът – чрез сензор, който потребителят докосва с пръст.

Резултатите се показват на един от трите плоски дисплеи, които са окачени пред потребителя.

Когато пробвах машината, тя направи всички измервания за около 20 секунди. Някои от данните бяха по-ниски, но Sharp каза, че машината е настроена така, за да не поставя в неудобно положение моделите, които демонстрират устройството.

След като завърши измерванията, машината би ги изпратила на лекар и предлага съвет на базата на отчетените показатели.

Sharp каза, че една от причините за футуристичния дизайн на машината е да поощри хората да си проверяват здравето по-често. Опашка от репортери, които обикновено не са сред хората с най-добро здраве, се извиваше пред устройството на Ceatec, така че Sharp може би е постигнала тази цел.

Компанията очаква подобно устройство да се ползва във фитнес залата или в медицинския кабинет на компаниите. Основният интерес на Sharp към подобна система не е хардуерът, а облачната услуга, която ще работи във фонов режим, прехвърляйки и анализирайки получените от машините данни.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X