Нови Технологии

Със серия от събития се отбелязват 110 години от рождението на Джон Атанасов

Computer World

На 4 октомври тази година се навършват 110 години от рождението на известния изобретател от български произход д-р Джон Винсент Атанасов – създател на първия електронен компютър. Администрацията на президента на Република България, съвместно с Техническия университет – София, Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов“, БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер, София Тех Парк, Българската академия на науките, технологичния сайт IDG.BG и в. Computerworld България организират поредица от събития, отбелязващи тази годишнина.

Тази година отбелязваме 110 години от рождението на д-р Джон Винсент Атанасов. Също така, тази година се навършват и 110 г. от Илинденско-Преображенското въстание. Казвам това, защото е много интересен паралел за световете, в които се развиваме. Ние в Администрацията на президента на Република България решихме, че макар да не е кръгъл юбилей, този заслужава да бъде честван, тъй като имаме много инициативи, за чието разрастване се опитваме да помогнем, а те са именно в духа на иновациите и изобретателството, които за нас символизира Джон Атанасов“, заяви Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Република България, отговаряща за работата на институцията в ресорите здравеопазване, образование и наука и ангажирана с цялостната организация на връчването на Наградите на Президента на България „Джон Атанасов“ за перспективни млади изследователи в сферата на информационните технологии.

На 3 октомври Техническият университет в София и Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН ще организират „Дни на отворените врати“ 2013 г. В този ден от 10 до 18 ч. техните лаборатории и научни центрове ще бъдат отворени за всички ученици, желаещи да ги разгледат и да се запознаят с експерименти и проекти, които се развиват в тях, както и с възможностите за обучение и професионална реализация в сферата на информационните и комуникационни технологии. Организиран е автобусен транспорт от предварително заявилите желание училища.

На 3 октомври се открива и Международната научна конференция по автоматика и информатика „110 години от рождението на Джон Атанасов“. В нейните рамки от особен интерес ще бъде тържествената пленарна сесия, която ще се проведе на 4-ти октомври от 9:30 до 11:30 ч. във федерацията на Научно-технически съюзи, когато своите кратки доклади ще представят:

  • Проф. Джон Густафсон – ръководител на екипа, пресъздал оригинала на компютъра „Атанасов-Бери“;

  • Проф. Карл Чанг - ръководител е на катедрата по Компютърни науки към държавният университет в Айова, университетът, в който работи и се развива Джон В. Атанасов;

  • Проф. Ото Шпаниол - един от водещите учени помогнали за утвърждаването в международен мащаб на значимостта на откритието направено с компютъра „Атанасов-Бери“.

Акцент в честванията ще бъдат две събития на 4-ти октомври. От 13:30 ч. в Гербова зала на Администрацията на президента на Република България последователно ще се състоят следните две церемонии:

  • Награждаване на децата на д-р. Джон В. Атанасов - г-н Джон Атанасов младши и г-жа Джоан Гедърс, за особено големите им заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничество между Република България и Съединените Американски Щати с ордени „Мадарски конник“ I степен

  • Награждаване на носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ за 2013 г., чиито имена ще бъдат обявени на самата церемония.

Конференцията „Наука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на Джон Атанасов“, е основното събитие, с което през 2013 г. ще бъде отбелязана годишнината от рождението на изобретателя от български произход д-р Джон Винсент Атанасов. На 04.10.2013 г., от 16 ч. в зала „Сердика“ на Шератон София Хотел Балкан то ще събере изявени международни и български изследователи, водещи имена в областта на информационните и комуникационните технологии, млади предприемачи и учени.

Първата част на конференцията ще се фокусира върху малко известни ключови факти около откритието на Джон Атанасов и неговото значение за развитието на компютърните технологии. Децата, както и няколко от колегите и приятелите на Джон Атанасов ще споделят спомени за него и за връзката му с България.

В кратката почивка между двете части на конференцията няколко от ярките представители на младото българско поколение изобретатели-предприемачи ще демонстрират своите идеи.

Втората част на конференцията ще акцентира пресечната точка между науката, развойната дейност, бизнеса, предприемаческия и иновативния дух. В разговора ще вземат участие представители на няколко от най-успешните български компании в сектора и млади учени-предприемачи, които ще покажат какво се случва в световната иновационната екосистема, и тази в България, 110 години след рождението на Джон Атанасов. Ще бъде обърнато внимание и на следващите цели, които трябва да бъдат приоритизирани в национален мащаб.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X