Нови Технологии

GM обеща електромобил за $30 000, изминаващ 320 км... някой ден

Владимир Владков

General Motors обяви в понеделник, че разработва свой модел на електромобил с голям пробег, който ще има батерия да измине поне 320 км и ще се предлага на смешно ниската цена от $30 000.

Светът все още очаква появата на подобна кола, като се има предвид, че пробегът само на енергия от батерията бързо гаси ентусиазма на желаещите да се качат на изцяло електрически автомобил. Повечето такива коли днес могат да изминат между 120 и 160 км с едно зареждане на акумулатора. Това е приемлива дистанция за много от ежедневните пътувания, но не е достатъчно за много от пътуващите до работното място, особено за разстоянията в САЩ, където семействата всеки ден трябва да пътешестват до училище, до работа и до супермаркета. Зареждането на колата по пътя не е гарантирано, а и да намерите зареждаща станция и тя е свободна, ще трябва да чакате доста дълго, за да заредите достатъчно енергия.

Единственото изключение е Model S на Tesla, седан с 4 врати и пробег 320 км (425 км ако се снабдите с 85kWh акумулатор). Проблемът е, че Model S не може да се нарече евтин електромобил. Цената на колата започва от $70 000 без субсидиите, давани от щатското правителство, като стига до $80 000 с по-голям акумулатор. Toyota RAV-4 EV, изцяло електрически SUV модел с пробег 160 км ( и акумулатор, проектиран от Tesla), струва $50 000.

Новината от GM е доста интересна, но трябва да се има предвид, че тази супер евтина електрическа кола с голям пробег е доста далеч от производствените линии и графици. Според Wall Street Journal, вицепрезидентът на GM Дъг Паркс не каза кога ще бъде пусната колата, отбелязвайки, че акумулаторната технология все още е твърде скъпа, за създаване на кола от ценовия порядък на $30 000.

Tesla ни примами с идеята за по-евтин вариант на Model S. През януари т.г. на Северноамериканския автосалон в Детройт компанията подсказа, че струващ $35 000 Model S може да стане реалност до 5 г. По същото време може би ще излезе и електромобила, върху който явно работи GM.

Би било интересно да се види, дали предложението на GM ще промени правилата на играта. В момента индустрията на електрически коли е твърде млада, така че много хора се притесняват да си купят високотехнологична супер кола от бутиков производител от Силициевата долина. Но кола от General Motors би била добра покупка за средния американец.

TechHive 





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X