Нови Технологии

Nissan ще предложи самоуправляващи се автомобили до 2020 г.

Computer World

Nissan обяви, че очаква да започне да продава няколко модела самоупраляващи се автомобила, познати още като автономни автомобили, до 2020 г. „Автономните коли на Nissan ще бъдат на реалистични цени за клиентите. Целта е наличност в рамките на две поколения автомобили“, обеща компанията.

Понастоящем Nissan работи с водещи университети, включително MIT, Станфорд, Карнеги Мелън, Оксфорд и Токийския университет, за да разработи своята автономна технология.

През 2007 г. си обещах, че до 2010 г. Nissan ще пусне на масовия пазар автомобил с нулеви емисии. Днес Nissan LEAF е най-добре продаваният е-автомобил в историята – заяви Карлос Гон, CEO на компанията. – Сега давам обещание, че ще бъдем готови да представим нова революционна технология, Autonomous Drive, до 2020 г. и сме по пътя на това да я го реализираме.“

По-късно тази година компанията ще демонстрира своята автономна технология в няколко електроавтомобила Nissan LEAF по време на Nissan 360 тест драйв събитие с покани, което ще се проведе на бившето военно летище Marine Corps Air Station El Toro и по улиците на Ориндж Каунти, Калифорния. Сред технологиите, които ще бъдат демонстрирани, са лазерни скенери, камери, наречени Around View Monitor, и усъвършенстван изкуствен интелект и актуатори.

Безпилотните автомобили използват камери и сензори, за да засичат пътните ленти и обекти наоколо, за да могат да се движат без човешка намеса.

Google бе сред първите технологични компании, които представиха планове за производство на автономни коли за „обикновения човек“ в рамките на 5 г., а GM смята да представи своята автономна система в Cadillac още през 2015 г. Други производители също са се насочили към

Според доклад на Navigant Research, около 2035 г. ще бъдат продавани по над 95 млн. автономни коли годишно. До тази година продажбите на такива автомобили ще представляват 75% от продажбите на всички леки коли, гласи прогнозата.

Computerworld САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X