Нови Технологии

Сондата Juno на НАСА е на половината път до Юпитер

Владимир Владков

Две години след изстрелването й космическата сонда на НАСА Juno е на средата на пътешествието си до Юпитер.

НАСА обяви в понеделник следобед, че корабът Juno е достигнал средата на разстоянието в 8:25 сутринта нюйоркско време, когато е изминал точно 879 733 760 мили. До планетата гигант остават още толкова.

„Екипът гледа вече напред, подготвяйки се деня, в който сондата ще влезе в орбита около най-голямата планета в нашата Слънчева система", каза главният изследовател на мисията Juno Скот Болтън.

Juno трябва да пристигне по график до Юпитер на 4 юли 2016 г. в 10:29 вечерта.

4-тонният космически кораб бе изстрелян на 5 август 2011 г. от военния космодрум Кейп Канаверал във Флорида чрез ракета Atlas V.

Juno е оборудван с три соларни панела дълги по 10 метра, антена с голям коефициент на усилване, закрепена в средата, така че апаратът много прилича на вятърна мелница. Соларните панели са единственото захранване на Juno, който е първият космически апарат на НАСА, пътуващ извън астероидния пояс между Марс и Юпитер.

Учените на НАСА се надяват, че информацията, изпратена обратно от Юпитер, ще потвърди техните теории за начина на формиране на Слънчевата система. Те обаче признават, че е възможно тя да промени и всичко, което са си мислели, че знаят по въпроса.

Когато влезе в орбита около Юпитер космическият апарат би трябвало да обиколи планетата 33 пъти, от единия полюс до другия, да използва 8 научно-изследователски инструмента за тестване на мрачната облачна покривка на газовия гигант, твърдят от НАСА.

Научният екип на Juno се надява да научи произхода, структурата, атмосферата и магнетосферата на планетата. Очаква се Juno да изследва дали Юпитер има твърдо ядро.

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и е пета поред от Слънцето. Тя е газов гигант – с маса, два и половина пъти по-голяма от общата маса на всички останали планета в Слънчевата система.

Миналата седмица НАСА отбеляза, че обмисля роботизирана мисия до Юпитер, която да търси живот на един от най-големите й спътници - Европа.

Смята се, че повърхността на Европа е съставена предимно от воден лед, а НАСА каза, че там има доказателства, че ледената повърхност може би покрива океан от вода или киша. На Европа може би има два пъти повече вода, отколкото на Земята, добавиха от НАСА.

Computerworld,САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X