Нови Технологии

Юпитерската луна Европа може да поддържа живот, според НАСА

Владимир Владков

Учените на НАСА продължават да търсят белези за минал живот на Марс, но те гледат с надежда за откриване на живот и на един от спътниците на Юпитер.

Учените на НАСА хвърлиха светлина върху една бъдеща мисия до луната Европа. Какво се надяват да открият и как ще го постигнат?

Европа е един от четирите големи естествени спътника на Юпитер, познати като Галилеевите сателити, наречени така, след като Галилео Галилей ги наблюдавал още през 1610 г.

Смята се, че повърхността на Европа е съставена основно от воден лед и НАСА обяви, че там има доказателство, че ледената повърхност може би покрива океан от вода или кишав лед. Европа може би има два пъти повече вода, отколкото на Земята.

Луната възбужда любопитството на учени и астрономи, тъй като се намира в т.нар. обитаема зона, относително малка област около звезда, в която може да има вода в течна форма, ако условията са подходящи.

Юпитер е петата планета около Слънцето и е най-голямата планета в Слънчевата система с открити досега над 60 спътници.

„Ако един ден хората пратят роботизиран всъдеход на повърхността на Европа, ние трябва да знаем как да изглежда той и какви инструменти да има, каза Роберт Папалардо, старши изследовател в Лабораторията Jet Propulsion на НАСА. - Предстоят още много подготвителни дейности преди да можем да кацнем на Европа, но проучвания като тези ще ни помогнат да се фокусираме върху технологиите, нужни ни там, както и върху данните, които ще ни помогнат да разузнаем възможните места за кацане."

Папалардо отбеляза, че Европа е най-вероятното място в нашата Слънчева система след Земята, което може да поддържа живот.

„Мисия с кацане би била най-доброто средство за търсене на следи от живот", каза той.

Учени от НАСА, Университета Джон Хопкинс, Университета на Колорадо и Университета на Тексас работят съвместно върху проблеми, свързани с изстрелването на проучвателна мисия до Европа.

В момента те са фокусирани върху разкриването на подробности за състава на Европа. Какви са например тези червеникави петна и процепи на ледената повърхност на спътника? Дали това са органични молекули, които са част от изграждащите живота блокчета?

НАСА не обяви никакви конкретни планове за започване на мисия до Европа. Все пак агенцията влага големи усилия да открие дали Марс някога е била способна да поддържа живот, дори само на микробиологично ниво.

Космическата агенция обмисля мисия за проучване дали има живот под ледената повърхност на юпитерския спътник Европа

Във вторник космическата агенция отпразнува една година от кацането на всъдехода Curiosity на Червената планета. С данните от роботизираната машина, както и от други всъдеходи и орбитални космически сонди, работещи на Марс, учените на НАСА направиха заключение, че на Марс е имало постоянен древен воден поток, а в почвата й се съдържат химикали, необходими за поддържане на живот в познатата ни форма.

Предполага се, че преди милиарди години Марс може би е била синя планета точно като Земята днес.

„Не сме открили все още категорично доказателство за живот, но е вълнуващо да намерим място, което може да го поддържа, каза Бетани Елман, асистент по планетарна наука в CalTech, която участва и в екипа Curiosity на НАСА.- Един от големите въпроси е дали нашата планета е уникална. Дали Земята е рядко срещано явление или е широко разпространено? Дали има живот другаде? Ако някъде има живот на близка планета, може би това ще ни каже повече за разпространението на живота в останалата част от Вселената." 

Computerworld, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X