Нови Технологии

IBM измисли софтуер за своите експериментални чипове, приличащи на мозък

Владимир Владков

След работа по проект, спонсориран от щатската Агенция за модерни отбранителни научни проекти (DARPA), IBM е разработила програмируем образец, свързан с него симулатор и базова софтуерна библиотека за своя експериментален процесор SyNAPSE.

Работата предполага, че процесорите биха били използвани за изключително нискоенергийни, но с голяма изчислителна мощ сензорни системи.

„Нашата крайна цел е да създадем „мозък в кутия", каза Дармендра Модха, старши мениджър в IBM Research, главен изследовател по проекта. - С тази технология системите могат един ден да имитират способността на мозъка за възприятие, действие и познание", добави той.

Разработката е продължение на проект на DARPA за създаване на система, която може да копира начина, по който човекът обработва информация.

Първоначалната цел на DARPA за Системи от невроморфна адаптивна пластмасова мащабируема електроника (SyNAPSE) – проект за създаване на изчислителни устройства, съставени от милиарди тънки процесорни ядра, събрани в обем от двулитрова бутилка, която ползва енергия колкото електрическа крушка.

На международна конференция по невронни мрежи в Далас IBM демонстрира третата фаза от проекта, който DARPA финансира с около $53 млн. IBM работи съвместно с Университета Cornell и iniLabs, сътрудничи си и с още 6 университета и многобройни правителствени суперкомпютърни мощности.

Чиповете представляват радикален пробив в дизайна спрямо днешната изчислителна архитектура на фон Нюман, при която изчисленията се правят много бързо на серии. За разлика от нея новият модел ползва многобройни нискоенергийни процесорни ядра, работещи паралелно.

Тази архитектура на чипа копира начина на работа на човешкия мозък, в който всяко „невронно синаптично ядро" има своя собствена памет (синапс), процесор (неврон) и комуникационна среда (аксон), които работят заедно по събитиен модел, твърдят от IBM. Но работейки заедно тези ядра предоставят разпознаване на нюанси на шаблони и други сензорни способности така, както го прави и мозъкът.

IBM представи софтуерна екосистема, която може да се ползва с тези процесори.

В частност IBM обяви на конференцията симулатор, който стартира виртуална мрежа от невронно синаптчини ядра за целите на тестовете и проучванията. IBM предстви и невронен модел, който представя как работи процесорното ядро или как то усеща, запомня и действа според разнообразни входни импулси.

Компанията показа и програмируем модел, базиран на преизползвами и групирани градивни блокчета, наречени корелети. Корелетът реагира като атомно устройство от този невронен изчислителен модел, при който вътрешната работа на корелета е скрита, а програмистът знае само входната и изходната информация. „Програмистът вижда само „жици", влизащи и излизащи от него", каза Модха.

Всеки корелет на практика представлява тънка невронна мрежа и може да бъде съчетан с други корелети за изграждане на функционалност. „Един може да създава сложни алгоритми и приложения чрез йерархично комбиниране на кутии", добави Модха.

Учените на IBM вече са съставили 150 корелета, които са записани в програмна библиотека. Компанията е разработила и обучителен план, библиотека с приложения и прототипни схеми за новата архитектура.

Модха каза, че този стил на изчисления не е създаден да замени днешните компютри. „Днешните компютри са великолепни за аналитична обработка, за обработка на символи и за боравене с числа", каза той.

Чиповете SyNAPSE могат да се ползват един ден за изграждане на допълващи устройства, които ще изпъкват при нискоенергийните сензори в периферията на мрежата. За разлика от днешните сензори системите SyNAPSE могат да правят много първоначални изчисления, необходими за разпознаване на образци.

„Ние пренаселваме Земята и Космоса със сензори, камери и микрофони, а след това прехвърляме всички данни, които те генерират, в центровете за данни. Данните трябва да се обработят. С малка потребявана енергия и способности, близки до мозъка, нашите чипове ще успяват да разпознават образците, така че ще прехвърлим интелигентността обратно в периферията, каза Модха. - Сензорът ще стане компютър."

Например тези смарт сензори могат да бъдат ползвани за изграждане на очила за слепи, които да събират сетивна информация и да я преобразуват във форма, която потребителя може да разбере. Или приличаща на медуза сензорна шамандура може да плува в океана и да събира широк кръг информация като температура, атмосферно налягане, влажност и да изпълнява задачи като следене за цунами", каза още Модха.

IDG News Service, Ню Йорк 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X