Нови Технологии

GlassUp планира по-секси и евтин вариант на Google Glass

Владимир Владков

Екип от италиански дизайнери има планове за по-прост, по-евтин и по-стилен вариант на Google Glass. Екипът GlassUp обяви, че е получил финансиране за създаването на конкурент на Glass.

GlassUp, проекти на IndieGogo, се опитва да набере $150 000, за да доведе до производствен етап своя продукт, чийто първи прототип бе показан през януари на изложението CES в Лас Вегас. Екипът се надява да пусне на пазара първите си масови модели през февруари 2014 г. на прогнозна цена $299.

Според Франческо Джиартозио, шеф на GlassUps, една от основните разлики между Google Glass и очилата GlassUp ще бъде начинът, по който устройството показва данните – вместо да проектира информацията в края на стъклата от външен проектор, GlassUp ще ползва специализирани лещи, вградени в самите очила.

Това ще помогне на GlassUp да насложи монохромен текст директно пред очите на потребителя, а това според Джиартозио е много по-ергономично. Дисплеят на GlassUp е с резолюция 320 на 240 точки.

„При Google вие трябва да повдигнете погледа си, казва Джиартозио. - Не е удобно и не може да се прави непрекъснато." GlassUp тежи около 42 грама заедно с батерия, осигуряващ 150 часа в режим на готовност и 8 часа нормална употреба.

GlassUp е една от многобройните компании, които се опитват да създадат следващото „голямо нещо" в областта на „електрониката за носене", като аргументите са, че потребителите ще стават все по-мързеливи и няма да искат да вадят смартфона от джоба си. Редица конкуренти на Google Glass разработиха носени на китката устройства, включително Pebble и обсъждания в пресата Apple iWatch.

Но Glass е самостоятелно устройство, а GlassUp характеризира своите очила като „предимно втори екран за вашите устройства", който се свърза чрез Bluetooth към телефона или таблета.

По този начин тези очила ще бъдат „готови само да приемат информация", за разлика от продукта Glass, който може да се полза и за пращане на информация. GlassUp предвижда и гласово въвеждане, нещо, което ще се появи в следващото поколение, според Джиартозио. И няма да има камера за запис на снимки и видео. Все пак в продукта са включени сензори като акселерометър, компас, сензор за околната светлина и прецизен висотомер.

Очилата GlassUp разполагат с тъчпад в дясната рамка, който ще поддържа жестове като „почукване", което означава, че не трябва да докосвате непрекъснато своя смартфон.


GlassUp планира по-секси и евтин вариант на Google Glass

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Информацията, която показва GlassUp, ще зависи от типа на зареденото приложение. Джиартозио казва, че GlassUp ще разработи 5 до 10 собствени приложения, а над 100 разработчици вече са готови да „напълнят" със свои приложения GlassUp.

Компанията предвижда GlassUp да прожектира съобщения, туитове и указания за посоката в реално време, които ще се наслагват върху „реалния свят", виждан през очилата. Все е трудно да се разбере как приложения, показващи превод в реално време на филми, ще проработи в GlassUp, тъй като липсват камера и аудио сензори.

Google подобри малко дизайна на своя продукт, но според Джиартозио GlassUp се намира в Северна Италия, насред известни дизайнери на очила като Luxottica, Safilo, Marcolin, De Rigo, които създават известни марки очила като Ray-Ban, Oakley и др. Компанията ще разработи два модела – базов и спортен.

„Хората очакват тези продукти", казва Джиартозио. Наистина ли? Или вместо това те ще си купят Google Glass, когато бъдат пуснат по магазините тази есен? Времето ще покаже.

PC World, САЩ 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X