Нови Технологии

LG обяви, че е създала най-тънкия HD LCD дисплей за смартфон

Владимир Владков

LG Display обяви на 11 юли, че е разработила най-тънкия в света LCD дисплей за смартфони с резолюция full HD, чиято дебелина е само 2,2 милиметра.

Компанията каза, че новият й 5,2-инчов дисплеен панел е с резолюция 1080 x 1920 и е по-ярък от днешните full HD течнокристални панели. LG не разкри кога панелът ще бъде наличен на пазара, но показа снимки на работещи мостри и каза, че резултатите са проверени от независимата тестваща фирма Intertek. LG Display обяви още, че жлебът на екрана е само малко по-дебел – 2,3 мм.

LG е използвала нова разработена от нейния R&D отдел технология, наречена „Advanced One-Glass-Solution". Технологията с „едно стъкло" (или OGS) поставя слоя със сензорния екран на дисплея директно върху вътрешната страна на покриващото стъкло, съчетавайки двете. Това премахва необходимостта от отделен сензорен слой и позволява преминаване на повече светлина през него. Технологията има потенциал да направи производството на смартфони по-просто и по-евтино.

Дисплеите, батериите и модулите за камерите са сред най-дебелите компоненти в смартфоните. По-тънки дизайни и по-малкото тегло са сред основните мотиви за покупка на потребителите, така че производителите имат силно желание да направят по-плоски своите устройства. Дисплеят и сензорният екран заедно формират най-скъпия компонент в смартфона, следвани от флаш паметта NAND и основният процесор.

През миналия месец китайската Huawei обяви пускането на най-тънкия смартфон в света Ascend P6, чиято дебелина е само 6,18 мм. Apple iPhone 5 е с дебелина 7,6 мм, а Samsung Galaxy S4 – 7,9 мм.

През миналата година LG Display бе четвъртият най-голям производител на дисплеи с малки и средни размери, ползвани в смартфони и таблети, по обем на приходите от тези продукти, показват данните на NPD DisplaySearch. LG държи 12% пазарен дял, а лидер е Samsung Display с 23%, Japan Display с 15% и Sharp с 13%.

IDG News Service, Токио 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X