Нови Технологии

19-годишен румънец е големият победител в Intel International Science and Engineering Fair 2013

Computer World

Констанца Григорова, Финикс, Computerworld България

Представете си огромна пълна зала, наелектризирана от енергията на събралите се хиляди млади енергични бляскави умове, таланти в науката и инженерството от цялото земно кълбо, заредени с ентусиазъм и желание за академично и професионално развитие, които с гордост се назовават “geeks” и “nerds”, чиито идеи инак са безумни и непонятни за “обикновените” хора. Това е само микрон от атмосферата, на която бях свидетел на награждаването на победителите по време на световните финали на най-голямото предуниверситетско състезание за научни изследвания - Intel International Science and Engineering Fair (ISEF), програма на Society for Science & the Public, което тази година се състоя във Финикс, Аризона в периода 12-17 май.

 

 

 

Всяка година, милиони учащи се състезават в местните научни изложения, а победителите участват на афилираните към Intel ISEF регионални, щатски и национални конкурси, за да спечелят възможността да присъстват и да се надпреварват за отличията в Intel ISEF. Обединявайки тези водещи млади научни умове, Intel ISEF осигурява на финалистите в световното състезание възможност да представят таланта си на международна сцена, като същевременно им дава възможност да изложат проектите си за оценка от жури, съставено от над 1200 утвърдени учени с докторски степени в почти всяка научна дисциплина. Всяка година Intel ISEF предоставя отличия в размер на около $3 млн. в парични награди и стипендии. Intel International Science and Engineering Fair 2013 се финансира съвместно от Intel и Intel Foundation с допълнителни награди и подкрепа от страна на дузини други корпоративни, академични, правителствени и научни организации, като Intel и Intel Foundation са водещи спонсори на надпреварата от 1997 г. Intel ще бъде основен спонсор на изданията на Intel ISEF до 2019 г. включително. Този година общият награден фонд на състезанието надхвърли сумата от $4 млн.

Само през изминалото десетилетие, Intel и Intel Foundation са инвестирали над $ 1 млрд. в образователни инициативи, а служители на Intel са извършили доброволен, безвъзмезден труд в рамките на 3 милиона часа, за да подобрят образованието в над 70 държави.

През 2013 г. около 1 600 млади учени бяха избрани, за да участват в Intel ISEF. Те бяха подбрани измежду 433 други афилирани изложения в над 70 държави, региони и територии по света.

2013 Grand Awards

19-годишният Йонут Будистеану от Ръмнику, Вълча, Румъния е носител на най-високото отличие в Intel International Science and Engineering Fair 2013 – наградата Gordon E. Moore Award, която е именована в чест на ученият и съучредител на Intel Гордън Мур и му донесе $ 75 000. Призът Gordon E. Moore Award откроява “най-добрият от най-добрите” сред всички изключителни млади научни таланти от целия свят, които участват в Intel ISEF. Проектът на победителя е избран на основата на забележително и иновативно изследване, както и на потенциалния ефект от разработката в глобален мащаб.

 

Разработката на младия гений Йонут Будистеану използва изкуствен интелект за създаване на практичен модел на евтин автомобил, който може да се управлява самостоятелно. Той е единственият представител на Европа, който се класира за големите награди 2013 Grand Awards в Intel ISEF.

Изследването на Йонут се занимава с ключов глобален проблем. Световен отчет за превенция на нараняванията на пътя на Световната здравна организация показва, че през 2004 г. автомобилните катастрофи са причинили смъртта на 2,5 милиона души в световен мащаб, а според проучване, което използва като данни отчети за британски и американски автомобилни катастрофи, 87 процента от инцидентите са в резултат от шофьорска грешка. С 3-D радар и свързани камери, Йонут е създал разработка на автомобил, който се управлява самостоятелно и може да регистрира пътните платна, както и позицията на колата в реално време – и това ще струва само $4000.

“За четвърта година участвам в Intel ISEF, и всеки път само мечтаех за отличие, така че сега просто нямам думи от щастие – коментира след връчването на наградата Йонут Будистеану - Следващата ми стъпка ще бъде да изготвя прототип, базиран на моята идея за самоуправляващ се автомобил. Ще се опитам да се свържа с румънски производители на автомобили, като например Дачия, за да създам крайния продукт, защото аз съм само ученик и все още не мога да си позволя да инвестирам милиони долари в производството му. Иска ми се той да бъде използван по целия свят, защото ще бъде евтин и много хора ще могат да си позволят да го купят. Идеята на самодвижещата се кола е да предотврати катастрофите и инцидентите по пътищата.

Дългогодишната ми мечта е да стана изследовател в университет и да стана професор. Видях, че хората, които наистина променят света, не са нито програмистите, нито хората от Google или от Microsoft, това са хората, които се занимават с изследователска работа в университетите и представят различни трудове на конференции.

През миналата година кандидатствах в няколко университета и възнамерявам да уча в Drexel University, защото той предоставя много добра програма, предвиждаща всеки студент да учи и да работи по различни проекти в университета и да трупа стаж в различни компании. Отворен съм и към възможността да следвам в Румъния, тъй като виждам, че разликите между университетите там и тези в САЩ не са чак толкова големи.”

18 годишната Иша Кар от Саратога, Калифорния, и 17-годишният младеж Хенри Лин от Шривпорт, Луизиана, бяха отличени с двете втори места - наградата на Intel Foundation за млад учен (Intel Foundation Young Scientist Award), като всеки от тях грабна по $50 000.

С изключително бързото навлизане на преносима електроника, Иша идентифицира важната необходимост от енергийно-ефективни устройства за съхранение. Тя е разработила малко на размер устройство, което се побира в батерията на мобилния телефон и им позволява да се заредят напълно в рамките на 20-30 секунди. Изобретението на Иша има потенциално приложение за автомобилни батерии.

Чрез стимулиране на хиляди клъстъри галактики, Хенри предоставя на учените ценни нови данни, които им позволяват по-добре да разбират мистериите на астрофизиката: тъмна материя, тъмна енергия и баланса на затопляне и охлаждане на най-масивните обекти във вселената.

Тримата топ победители в раздела “Големи награди” (Grand Awards) в Intel ISEF 2013 - Йонут Будистеану, Иша Кар и Хенри Лин, бяха избрани измежду обявените като най-добри състезатели в 17те категории на Intel ISEF 2013 (или Best of Category). Всеки от “Най-добрите в категорията” получи приз на стойност $5 000. Intel Foundation предостави също и грант от $1 000 на училищата на всеки от победителите и на афилирания към Intel ISEF конкурс, който представляват.

Сред 19-те финалисти – 16 индивидуални участници и 1 отбор от трима състезатели преобладават представителите на САЩ, като единствено един проект от Румъния, един от Япония (с проект в категория “Науки за земята и планетите”) и два - от Канада (в категориите “Инженерство: Електротехника и механика” и “Медицина и здравеопазване”) разнообразиха регионалната карта на победителите. Най-много финалисти от САЩ бяха от Ореган (3 награди), следвани от Флорида и Калифорния (с по 2 приза), както и Мичиган, Вирджиния, Луизиана, Ню Йорк, Пенсилвания и Южна Дакота (с по 1 отличие).

В допълнение към споменатите по-горе победители “Най-добрите в категорията”, отделно във всяка категория над 500 от участниците в състезанието получиха награди и призове за своите иновативни изследвания. Отличията за първо, второ, трето и четвърто място бяха подплатени с награди съответно от по $3 000, $1 500, $1 000, и $500.

“Причината, поради която подкрепяме Intel International Science and Engineering Fair, е защото вярваме, че науките и математиката са в основата на иновациите, които са задължителни за световния икономически растеж и за напредъка на обществото - заяви Уенди Хокинс, изпълнителен директор на Intel Foundation - Това състезание насърчава милиони ученици по света всяка година да разгръщат страстта си към математиката и науките, докато разработват решения в отговор на глобални предизвикателства.”

Special Award Organizations

Отделно от основните големи награди, по време на Intel ISEF 2013 бяха раздадени и специалните награди на 60 различни организации, подкрепящи събитието – т.нар. Special Award Organizations. Те осигуриха на победителите стипендии, парични награди, летни стажове, научно-ориентирани пътувания, и финансиране за специализирано оборудване.

Двама от тримата българските финалисти бяха отличени

от Американското математическо общество (American Mathematical Society - AMS) в категория „Математически науки“ по време на вечерната церемония по връчване на специалните награди на Intel ISEF 2013, състояла се на 16 май във Финикс. 19-годишният Станислав Атанасов, завършил Образцова математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" - гр. Пловдив, получи втората награда, съпроводена с паричен стимул $500, а 17-годишният Румен Данговски, ученик в Софийската математическа гимназия, грабна поощрителна награда (Certificate of Honorable Mention). Български състезатели участват едва за първа година в конкурса и не останаха незабелязани от авторитетното жури.

Резултатите от изследването на Станислав могат да бъдат полезни за развитието на криптографията в бъдеще. В проекта си той разглежда отворен въпрос, поставен от големия френски математик Жан Пиер Сер. Той разглежда определен тип изображения – т.нар. полиномни инволюции. За тях се знае, че имат винаги неподвижна точка, т.е. точка, която отива в себе си, над полето на комплексните числа. Сер обаче се интересува какво става, ако разгледаме полиномни инволюции върху полето от рационалните числа. По-точно: Притежава ли всяка рационална полиномна инволюция рационална неподвижна точка?

В проекта Станислав отговаря утвърдително на този въпрос за едномерни и двумерни пространства. За пространства с размерност три или повече той доказва няколко частични резултати. Не изключва възможността въпросът да има негативен отговор в общия случай и затова търси контрапримери. Такива все още не са намерени, но съумява да произвежда все по-сложни полиномни инволюции. В процеса на работа установява и интересни връзки между задачата на Сер и други отворени и важни проблеми в областта на алгебричната геометрия.

Румен Данговски учи в Софийската математическа гимназия. В проекта си Румен Данговски се занимава с особен вид на градуирани алгебрични структури с много добри приложения в различни области на съвременната математика. Той се опитва да намери и класифицира информация за тяхната вътрешна структура. В проучването си Румен използва връзката между комбинаторика и алгебра. Както той казва, той има уникалната възможност да бъде част от развитието на съвременната математика.

Българските финалисти Станислав Атанасов, Румен Данговски и Валерия Станева бяха на изложението заедно с Константин Делчев, директор на Панаира на науките и иновациите – афилираният конкурс към Intel ISEF, който подбра българските участници за световното състезание.

“Традиционно Панаирът на науката и иновациите се провежда всяка година в последния петък на месец септември. На 27 септември 2013 г. ще бъдат избрани следващите български участници, които ще се състезават в Intel ISEF 2014. С тях ще се проведе подготовка и те ще представят България на световните финали догодина. Имаме амбициите от по-следващия цикъл постепенно да въведем структура от регионални панаири с оглед стимулирането на интереса към научна работа и на участието на ученици от различни региони от страната в научното състезание. Постепенно ще минем към двуфазова селекция – първо регионален панаир, после – национален”, заяви Константин Делчев.

Американското математическо общество е основано през 1888 г. с цел да поощри интереса към математически изследвания и стипендии, както и да подкрепя националните и международните общности с публикации, срещи, консултации и други програми. Приятелите и семейството на починалия математик Карл Менгер подпомагат едноименния фонд в негова памет, за да бъде продължено делото му, като по-голямата част от набраните средства се използват за наградата на AMS, връчвана на Intel ISEF.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X