Нови Технологии

MWC 2013: Човешкото тяло като преносна среда за цифрови данни

Владимир Владков

Владимир Владков, Барселона

Човешкото тяло може да бъде част от комуникационна мрежа. Държейки в едната си ръка мобилен телефон, а другата поставите върху друго устройство, можете да изпращате и получавате информация, при това с много висока скорост. Технологията, макар и все още на експериментален етап, предлага много възможности в бъдеще. Естественото човешко поведение на докосване е интелигентен начин да взаимодействате с интернет и с други цифрови услуги чрез много прост достъп.

Струва ви се невероятно, но Ericsson демонстрира на живо как работи това чрез технологията „Connected me", която бе част от зоната „Свързаният град" на Световния мобилен конгрес в Барселона 2013.

Ericsson е разработила решение, което е на етап „доказателство за концепцията". То може да постигне скорост на връзката от 6Mbps до 10Mbps, използвайки човешкото тяло като преносна среда.

Демонстрацията включва прехвърляне на музика от смартфон към съседните музикални колонки просто чрез допиране на двете ръце на демонстриращия върху тестовите подложки. При други тестове компанията демонстрира прехвърляне на снимка от телефон, получаване на уеб линк от устройство и отваряне на врата, че изпращане на парола към дръжката.

Как всъщност работи?

Всеки смартфон, ползван в демонстрациите, е оборудван със специална цифрова електрическа схема, която дава възможност за капацитивен пренос на данни. Схемата е свързана към подложка, която разпространява сигнала в човешкото тяло. От другата страна – приемащата, има подобна схема и подложка, която разпознава слабия сигнал, преминаващ през човешкото тяло.

Информацията се изпраща чрез модулиране на напрежение в излъчващия електрод и разпознаване на промените на потенциала в приемащия електрод. Слаб електрически ток преминава през тялото ви. Терминът, използван за този феномен, се нарича капацитивна връзка.

Важната част е това, че използвайки тази капацитивна връзка, ние можем да пращаме информация през органични материи като човешкото тяло. Съчетавайки това с всички начини на общуване, достъпни през цифровите комуникации, ни дава мощна комбинация за нови иновации и взаимодействия, които иначе се постигат трудно с други технологии.

Ползването на човешкото тяло като проводник в капацитивната връзка не е опасно, тъй като новото на напрежението е изключително ниско. Въпреки че технологията Connected Me току-що излиза от лабораторията на Ericsson, компанията е провела тестове, показващи, че лабораторната екипировка лесно покрива изискванията за търговски устройства като смартфоните. Ползваната спецификация е одобрена от Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP) и е потвърдена от Международната здравна организация.

Вижте подробното обяснение на Ericsson за проекта Connected Me:

Проектът Connected Me отваря широк спектър от възможности в бъдеще.

Нашето собствено тяло може да действа като електрически проводник в дадени моменти, например когато заключвате колата или хотелската си стая, коментират от Ericsson. Когато плащате за стоки в магазина можете да направите същото само с едно докосване с ръка. А когато решите да отпечатате документ от телефона си, се свързвате с длан към принтера. И това изискван много по-малко енергия от употребата на Bluetooth.

Начин на действие на технологията:


MWC 2013: Човешкото тяло като преносна среда за цифрови данни

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Източник: Ericsson

Технологията за капацитивно свързване бе демонстрирана за първи път през 1995 от Т.Г. Цимерман от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж. Постигнатата тогава скорост бе доста малка, едва 2,4 kBps.

Южнокорейският научно-изследователски университет KAIST и японският оператор NTT DoCoMo също са демонстрирали комуникация през човешкото тяло.

Академичните проучвания досега са успявали да постигнат много ниски скорости. Днес скоростта е на такова ниво, че позволява преноса на всякакво съдържание. Ericsson показва на живо 10 Mbps, но нива от 20 до 40 Mbps са постижими. Това означава, че в технологията има „хляб" за пренос дори на HDTV съдържание, нуждаещо се от 12 до 16 Mbps. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X