Нови Технологии

3D инструкциите на Lego помагат на децата да създадат сложни роботи

Владимир Владков

Датската компания за играчки Lego и компанията за 3D проектиране Autodesk искат да улеснят децата, запалени по технологиите, да създават сложни роботи, представяйки 3D софтуер, който показва стъпка по стъпка процеса по изграждане на робота.

Софтуерът ще се ползва за създаване на 3D конструкторски инструкции, които ще дадат възможности на играещите с Lego Mindstorms да виждат как се сглобяват компонентите, заедно с тримерно изображение на робота, който сглобяват. 3D инструкциите са по-реална цифрова алтернатива на обикновените инструкции за сглобяване, казаха от Autodesk и Lego.

Софтуерът ще позволи на играещите да приближават или да завъртат изображението на всяка стъпка от сглобяването, което улеснява сглобяването на по-сложни роботи, добавят от компаниите. Lego разработва новия хардуер и софтуер вече 3 години.

3D конструкторските инструкции ще са достъпни за iOS и Android приложения, както и през уеб приложение, каза Кристина Шнайдер, говорител на Autodesk. Софтуерът ще бъде наличен през втората половина на годината, когато Lego планира да пусне нова серия за техноманиаци Mindstorm EV3.

„Използваният софтуер на Autodesk - Autodesk Inventor Publisher, е софтуер, който дава възможност на компаниите да създават 3D модели на техническата документация. Това може да опрости създаването на технически ръководства, инструкции за сглобяване, потребителски указания и други интерактивни технически документи", каза Шнайдер.

С Mindstorms EV3 Lego иска да предостави на децата възможност да конструират и програмират роботи. Потребителите ще могат да създават 17 различни робота, ползвайки инструкциите на Lego, включително Everstorm – хуманоиден индианец мохаук, който изстрелва мини сфери докато ходи, както и Spiker, приличащ на скорпион робот, който търси буболечка с инфрачервен маяк, добавят от Lego.

Роботите могат да бъдат програмирани чрез интелигентна Lego „тухличка", която „освобождава" роботите от компютъра, но компютърът може да се ползва за тяхното програмиране. EV3 се доставя с Linux базиран системен софтуер, USB порт и слот за SD карти за допълнително програмиране. Тези роботи могат да бъдат управлявани чрез използване на инфрачервена система или чрез дистанционно. Може да се ползва и мобилен телефон, който ще инструктира роботите чрез гласови команди. EV3 ще има пълна съвместимост с iOS и Android устройства, твърдят от Lego.


3D инструкциите на Lego помагат на децата да създадат сложни роботи

© Владимир Владков, Computerworld.bg


3D инструкциите на Lego помагат на децата да създадат сложни роботи

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Mindstorms EV3 ще бъде пуснат на пазара на английски, френски, немски, холандски, руски, корейски, японски, испански, китайски и, разбира се, на датски. Mindstorms ще се появят на пазара през втората половина на тази година на предполагаема крайна цена от $349,99 и €349,99 ($470,98).

Lego ще предложи и обучителна платформа по-късно тази година, която да се ползва в средните училища, които искат да привлекат ученици, интересуващи се от програмиране и роботика.

IDG News Service , Амстердам 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X