Нови Технологии

Роботизираната топка Sphero осигурява уголемена реалност, става на бобър

Владимир Владков

Роботизираната топка Sphero предизвика известен интерес на CES миналата година, а тази година се появи пак с първите игри с уголемена реалност, създадени за нея.

Не би трябвало да има нищо непреодолимо за 3-инчовата (7,5 см) осветена топка, която се търкаля по пода, контролирана от смартфон или таблет. Но Orbotix, компанията, която го прави, добави достатъчно функции в Sphero, за да я направи неустоима за игра, е, поне за известно време.

Топката струва $130 и има около 20 безплатни приложения за нея за Android и iOS. Приложенията променят цвета на топката чрез палетата на екрана и дават възможност тя да бъде управлявана на пода чрез накланяне на устройството или натискане на бутони на екрана. Топката може да спре рязко и да направи остър завой или да бъде направлявана по дълги извити арки.


Роботизираната топка Sphero осигурява уголемена реалност, става на бобър

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Почти нищо не се е променило в топката след представянето й на CES 2012, но сега тя може да служи като мобилен маркер за приложения с уголемена реалност. Гледайки топката на екрана на таблета, тя придобива анимиран характер, „Шаркли Бобъра", който може да тича оп пода или да скача. В друга игра с уголемена реалност „Rolling Dead" играчите изстрелват горящи топки към зомби, търкаляйки ги по пода.

Устройството има жироскоп и акселерометър и комуникира през Bluetooth. Това му дава възможност да работи добре на разстояние до 50 фута (15 метра), или дори до 30 метра при подходящи условия, казва Пол Бербериан, СЕО на компанията.

Spereo е водоустойчива топка и нейната поликарбонатна обвивка е достатъчно здрава, така че можете да стъпите на нея без тя да се счупи, добавя той. Батерията й осигурява час игра и след това се зарежда без кабели чрез индуктивна връзка.

Основателите на Orbotix искаха да направят робот играчка, който „просто да хвърлят на земята и да започнат да го ползват веднага", обяснява Бербериан.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X