Нови Технологии

Sharp пусна първи телефон с екран IGZO

Владимир Владков

Sharp обяви в четвъртък, че скоро ще пусне смартфон с новия й дисплей IGZO, енергийно ефективна технология, която осигурява на устройството да издържи два дена работа с едно зареждане и която, според слуховете, е избрана от Apple за бъдещите й таблети.

Новият Aquos Phone Zeta на Sharp би трябвало да се появи по магазините в Япония до края на тази година в мрежата на NTT DoCoMo, най-големият оператор в страната. Основният търговски плюс на телефона ще бъде неговият 4,9" екран, първият, който ползва технологията IGZO, кръстена на името на лежащия в основата й индиево-галиев цинков окисен полупроводник.

Японската компания обещава по-дълъг живот на батерията на своя Aquos Phone Zeta, дължащ се на дисплея IGZO

Компанията обяви, че телефонът, който има батерия с капацитет 2320 mAh, ще издържи поне два дена при нормална употреба, включително пращане на е-поща и ползване на приложения. Apple iPhone 5 има 1400 mAh батерия, а Samsung Galaxy S3 е оборудван с батeрия 2100 mAh.

„Това е една от ключовите характеристики на телефона, каза говорителката на компанията Миюки Накаяма. - Ние все още тестваме живота на батерията преди официалното пускане на продукта през ноември или декември."

IGZO може да бъде ползвана за създаване на екрани с по-малки пиксели от тези на днешните дисплеи, харчещи по-малко енергия и предоставящи по-точна сензорна реакция. Sharp каза, че екраните на новите й телефони ще са способни активно да ограничават нивото на опресняване когато се показват неподвижни изображения, като по този начин се подобрява животът на батерията. Ярките сензорни екрани на модерните телефони и таблети са основна причина те да имат нужда от често презареждане.

Публикации в пресата на няколко пъти твърдят, че Apple се е насочила към употребата на IGZO в бъдещите си продукти, включително за по-малката версия на нейния таблет iPad със 7-инчов екран. Sharp е позната като доставчик на екрани за устройствата на Apple и компанията показа таблет с екрани 7 инча, 10 инча и 13 инча на своя щанд на токийското изложение CEATEC.

Aquos Phone Zeta имат 16 мегапикселова камера и 1,5 GHz четириядрен CPU, който компанията била оптимизирала за пестене на енергия.

Много от функциите на Zeta като отключване, стартиране на приложение и правене на снимки се управляват с гласови команди. Телефонът започва да „слуша" команди след като бъде „чукната" задната му повърхност, предвидено за ситуации, при които сензорните команди са трудни за изпълнение.

IDG News Service, Токио 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X