Нови Технологии

Intel разкри нови хоризонти във взаимодействието човек-компютър по време на IDF 2012

Computer World

Стефан Станчев, Сан Франциско

В петнайсетото щатско издание на IDF (Intel Developer Forum) Intel отново поглена смело в бъдещето. По време на откриването (на 10 септември) компанията представи различни технологии, които би трябвало да добавят нови подобрения във взаимодействието човек-машина. Освен това Intel разкри нови хоризонти пред цетровете за данни, облачните и мобилните технологии, както и технологиите за справяне с разрастващата се маса несистематизирани данни Big Data. Детайлно представяне служители на компанията направиха и на очакваната през 2013 година архитектура Haswell.

Дейвид Пърлмутер, вицепрезидент и генерален мениджър на Intel Architecture Group

Едно от особено интригуващите неща по време на откриването на IDF бе софтуерът Dragon Assistant (в Beta версия засега) за гласово разпознаване, който е разработка на на компанията Nuance. Той позволява директно взаимодействие на ултрабуци, които работят с гласови команди с потребителя. Демонстрация на тази технология направи Дейвид Пърлмутер, вицепрезидент и генерален мениджър на Intel Architecture Group, по време на откриването на IDF 2012 в Сан Франциско.


Intel разкри нови хоризонти във взаимодействието човек-компютър по време на IDF 2012

© Computer World, Computerworld.bg

Тази функционалност ще позволи да се използват гласови команди за показване карти, да се възпроизвежда музика, да се пазаруват продукти и да се пускат съобщения в социални мрежи, каза Пърлмутер. По този начин ще се спестят усилията да се пише или да се клика по потребителския интерфейс за да се извършат същите функции.


Intel разкри нови хоризонти във взаимодействието човек-компютър по време на IDF 2012

© Computer World, Computerworld.bg

Модел от линията Dell XPS със софтуера Dragon Assistant 

Самата технология е много подобна на приложението Siri на iPhone. Според Пърлмутер Dragon Assistant софтуерът ще може да разпознава различни акценти в рамките на година. Чиповете на Intel за ултрабуците са вече подобрени така, че да могат да работят с тази функция. Един от тези преносими компютри е моделът Dell XPS, който се очаква да бъде обявен официално през Q4'12, а в продажба той може да се очаква през първото тримесеиче на 2013 година.

По думите на Пърлмутер ултрабуци с по-разнообразни форм-фактори ще се очакват в съвсем близко бъдеще и резултатът ще бъде видян с обявяването на четвъртото поколение Core i процесори, базирани на архитектура Haswell, които ще бъдат представени през 2013 година.

Тази архитектура е разработтена с идеята да се използва както в мобилни устройства така и в сървъри и изчислителни системи. Haswell ще предлага подобрени графични възможности и мощност, като същевременно е намалена енергийната консумация спрямо настоящото (трето) поколение Core i процесори, каза още Пърлмутер.

По време на откриването той акцентира върху фокуса на Intel върху мобилността. Именно
мобилните устройства, социалните медии и услугите са основната движеща сила в разрастването на центровете за данни, обясни той.

Друга интригуваща разработка, показана по време на откриването на IDF, бе автомат за Coca Cola, който е снабден с 1080р HD камера, 46-инчов LCD монитор, QR четец и е базиран на Intel Core i7 процесор. Самият автомат е дело на компанията SIA Interactive.

Тази година на IDF се очаква повече от 5 хил. човека. Близо 900 служители са ангажирани от страна на Intel (продуктови мениджъри, презентатори и др.) в организиране на събитието, а 180 технически сесии ще се проведат по време на целия форум. За три дена над 100 компании ще предстваят своите Intel-базирани продукти, а над 250 демонстрации да бъдат направени.

Очаквайте скоро още горещи новини от IDF 2012

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X