Нови Технологии

Всъдеходът Curiosity разцепи първата си марсианска скала с лазер

Владимир Владков

Марсианският всъдеход на НАСА Curiosity успешно тества лазера си в неделя, като разруши марсианска скала с размер на юмрук и анализира полученото.

Инструментът „Химия и камера" на уреда, кръстен ChemCam, удари скалата с 30 импулса по време на 10-секундния тест, твърдят от космическата агенция на САЩ. С всеки импулс, носещ над милион волта енергия в 5 едномилиардни части от секундата, лазерът превърна скалата, наречена от учените Coronation, в йонизирана нажежена плазма.

Това комбинирано изображение с вмъкнати магнитни фигури обрисува
първия лазерен тест на „Chemistry and Camera", или ChemCam,
инструмент, намиращ се на борда на всъдехода Curiosity. (Снимка: NASA / Jet Propulsion Lab)

В този момент ChemCam, който е разположен на мачтата на всъдехода, приема светлината от плазмата с телескопа и анализира мострата с 3 спектрометъра, за да открие от какво са направени скалите.

ChemCam е записал спектъра след всеки от 30-те лазерни импулса.

„Получихме великолепен спектър от Coronation - много сигнали, каза главният изследовател с ChemCam Роджър Уийнс от Националната лаборатория Los Alamos. - Нашият екип е много развълнуван и същевременно работи упорито, следи резултатите. След като 8 години създавахме този инструмент, дойде време за отплата."

Учените на НАСА казаха в петък, че скалата не е избрана заради специфичната си научна стойност и е била само мишена за новия лазер. Все пак в неделя НАСА докладва, че може би все пак експериментът е допринесъл и за науката. Учените проверили анализите, за да видят дали съставът на скалата се е променил след увеличаване на броя импулси. Ако има промяна, това би показало различен състав под повърхността на скалата.

„Изненадващо е, че данните са по-добри от тези по време на тестовете на Земята, поне по отношение на съотношението сигнал/шум, каза ученият по проекта ChemCam Силвестър Морис. - Те са толкова богати, можем да очакваме велики научни открития проучвайки хиляди обекти с ChemCam през следващите 2 години."

Неделното лазерно взривяване е един от двата големи теста, които трябва да премине Curiosity.

В петък НАСА обяви, че роботизираният всъдеход ще трябва да започне и да се движи.

И макар че Curiosity няма да прави дълго пътешествие при първия си тест, то ще трябва да се придвижи напред и назад, за да се проверят колелата му, както и управляващите механизми. Този двигателен тест се очаква да се проведе през следващите няколко дена.

След това учените ще насочат своето внимание към планиране на първото реално пътуване към област, кръстена от НАСА Glenelg, която бележи границата между 3 различни вида терени.

Очаква се пътешествието на всъдехода до Glenelg да отнеме 3 до 4 седмици, освен ако той не срещне скали или почва, които учените биха желали да анализират. След като достигне първата си дестинация, Curiosity ще прекара там около два месеца в проучвания на района.

Към края на тази година инженерите на НАСА очакват да придвижат Curiosity към планината Sharp, висока 3 мили планина в средата на кратера Гейл, където кацна всъдеходът. Планината Sharp е основна област, от която се интересуват учените, които се надяват да открият, че Марс някога е успявала да поддържа микробиологичен живот.

Curiosity е най-съвършеният роботизиран всъдеход на НАСА и е на повърхността на Марс от две седмици.

Захранването на машината с размер на кола е от ядрен двигател, който според НАСА би трябвало да е достатъчен за поне двугодишна мисия. Тя е оборудвана с 10 научни инструмента и предлага най-съвършеното научно оборудване, стигало някога до Марс, включително химически инструменти, сензори за околна среда и монитори за радиация.

Computerworld, САЩ 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X