Нови Технологии

Google Earth показва неизвестни досега пирамиди, твърди археолог аматьор

Владимир Владков

Google Earth е внушила на един кабинетен археолог, че може би има две неоткрити досега пирамидни комплекси в Египет. И двете места сякаш с хълмове с формата на пирамида с преднамерено организирана структура, твърди Анжела Микъл от Мейдън, която стартирала сайта Google Earth Anomalies. Както предполага името му, сайтът е предназначен да открива интригуващи снимки от Google Earth.

Публикуването на вероятни открития в епохата на Интернет е нож с 2 остриета. Микъл каза, че не е публикувала координатите на двете места от страх, че ще бъдат плячкосани от търсачи на съкровища. Въпреки това чрез слепване на общите местоположения на тези места от други доклади, ми отне само 15 минути да ги намеря с помощта на Google Earth и Google Maps. Очаквам че всеки, снабден с уеб браузър и капка познания за Google ще постигне същото.

Обект 1

 

 

Първото място е разположено на няколко мили от антични руини на Димех в Среден Египет, недалеч от град Фаюм. Характеристиките на мястото приличат на голяма могила и три по-малки. Микъл смята, че трите по-малки места са подражание на диагоналното подреждане на знаменитите пирамиди в Гиза.


Google Earth показва неизвестни досега пирамиди, твърди археолог аматьор

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Обект 2


Google Earth показва неизвестни досега пирамиди, твърди археолог аматьор

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Второто място е разположено близо до Абу Сидум и там също сякаш има 4 могили, като заедно те образуват „плато с форма на триъгълник". Микъл казва, че вторият комплекс е подреден с много ясна форма.

Интересно звучи, но ...

Въпреки че местата са интересни за гледан (особено ако успеете да ги откриете за няколко минути), изглежда невероятно да не бъдат това да са неоткрити пирамиди. Първата пирамида е удивително близо до добре познато археологическо находище, а второто място сякаш е заградено от земеделски площи. Всъщност голямото триъгълно плато на второто място е само на 800 метра от плевня или друга земеделска постройка. Като се имат предвид близостта до човешки дейности и относително големият размер на обектите, е невероятно тези открития да водят до реални неща.

Спомнете си Атлантида

Вероятните открития на пирамиди са подобни на вълнуващата снимка, открита през 2009 г., когато скаути на Google Earth смятаха, че са открили гробище на изгубения античен град Атлантида. Мястото бе разположено близо до крайбрежието на Северозападна Африка. „Откриването" на Атлантида стана малко след като интернет гигантът стартира приложението Google Ocean, което позволява на потребителите да проучват дъното на океана чрез Google Earth.

„Атлантида", както обясни по-късно Google, е просто купчина корабни останки, създадено от кораби, събиращи снимки от океанското дъно, процес, наричан измерване с ехолот.

Би било знаменателно, ако откритията на Микъл се превърнат в реална научна сензация, но засега това не е много вероятно.

Микъл казва, че планира документален филм, базиран на открития от сателитни снимки, събирани през последните 10 г. Жителката на Северна Каролина се надява да създаде организация с идеална цел, която да рекламира археологически открития, направени чрез използване на сателитни снимки.

PC World, САЩ 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X