Нови Технологии

Масово производство на бели LED диоди ще започне Toshiba

Computer World

Корпорацията Toshiba обяви, че през октомври ще стартира масово производство на бели свето-диоди (LED) в нова фабрика, която се строи в района на град Кага (префектура Ишикава) в северна Япония. Енергийната ефективност и дългият живот на белите диоди им осигурява широко приложение за осветление на дома, подсветки за телевизори и други и е един от най-бързо растящите пазари в сегмента. Ако през тази финансова година той се е равнявал на 700 милиарда йени (приблизително 8,75 милиарда долара), то през финансовата 2013 година се очаква да достигне обем от един трилион йени.

Toshiba използва GaN-on-Silicon технология за разработването на белите диоди и от януари 2012 година си партнира с Bridgelux Inc. (водещ разработчик на свето-диодни решения и технологии) в този процес. Технологията  GaN-on-Silicon разчита на натрупването на кристали галиев нитрит върху силициева пластина. Комбинацията между уменията и знанията на Bridgelux в работата с галиев нитрит и създаването на диодни чипове от една страна и опита на Toshiba в работата със силиций и производствения капацитет на корпорацията доведоха до успешно създаване на прототип с максимална мощност от 614mW.

Toshiba оценява производството на бели светодиоди като следващият източник на ръст в производството на компоненти. Производството на диодите ще бъде комбинирано със съществуващите мощности за производство на батерии и други енергийни устройства, което е стратегическо за корпорацията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X