Нови Технологии

Показаха първата изцяло българска хибридна, ВЕИ система

Computer World

В Търговище официално бе представена първата изцяло българска хибридна, ВЕИ система. Реализираният проект е в резултат на успешното сътрудничество между компаниите Интернешенъл Пауър Съплай (IPS), Соларпро (Силистра) и Енерсис (Търговище).

Системата се състои от 3 компонента – фотоволтаични панели, система за преобразуване, контрол и управление на добитата енергия, както и батерия за съхранение на енергията. И трите компонента се произвеждат 100% в България. Използваните фотоволтаични панели от Соларпро са тънкослойни и позволяват добивне на енергия от слънцето при ниска осветеност.

Батерията на Енерсис, използвана в първата  българска система, се състои от 24 бр. двуволтови елемента, като напрежението на батерията е 48 V DC. Капацитетът е така изчислен, че да позволява консуматора да бъде захранван от нея в продължение на 72 часа, дори през това време да няма никакво слънце.
Системата за преобразуване , контрол и управление на добитата енергия Exeron, произвеждана от Ай Пи Ес, се състои от MPPT соларни контролери, зарядни мрежови контролери, инверторен модул и интелигентна микроконтролерна система за управление и контрол на модулите изграждащи Exeron, както и мениджмънт система за управление на процесите на заряд/разряд на батерията. Всички процеси, функции и аларми могат да се наблюдават отдалечено от всяка точка на света. Нужен е единствено достъп до интернет.


Показаха първата изцяло българска хибридна, ВЕИ система

© Computer World, Computerworld.bg

„На практика вие можете да имате 24-часов достъп и да осъществявате пълен контрол над вашата собствена енергийна система посредством вашия мобилен телефон - коментира Александър Рангелов, управител на Ай Пи Ес.- Следващата стъпка ще бъде да можете да казвате на Exeron какво да прави, колко енергия да използва, кои електроуреди да включи или пък да оставите Exeron сам да прецени това. Exeron от своя страна ще ви съветва как най-ефективно да използвате енергията с оглед на максималната ефективност.”


Показаха първата изцяло българска хибридна, ВЕИ система

© Computer World, Computerworld.bg

Александър Рангелов, управител на Ай Пи Ес

Предимствата на хибрида Exeron са многобройни, твърдят разработчиците. Входовете на системата са 5 типа. Exeron умело комбинира и едновремнно управлява енергията добита от слънчеви панели, вятърна турбина, дизел генератор, акумулаторна батерия и електрическа мрежа. Основното което отличава системата на Ай Пи Ес пред останалите е отказоустойчивата модулна структура, подчертават още разработчиците. Според тях всички компоненти на Exeron са изградени на модулен принцип, което носи огромни предимства по отношение на сервизиране, ремонтопригодност, диагностика, монтаж и подмяна, взаимозаменяемост и автономност на отделните модули. В случай на отказ на някой от модулите натоварването се разпределя поравно върху останалите. Дефектният модул, който е plug & play, се подменя в рамките на секунди без никакви инструменти, без нужда от каквито и да било специални умения и най-важното - без да спирате системата, твърдят още от Ай Пи Ес. От друга страна капацитетът и мощността на системата може да се увеличава практически неограничено само чрез добавяне на нови модули.

Exeron работи с всички видове фотоволтаични панели. Голямо предимство е широкия диапазон на входното напрежение - от 140 V DC  до 400 V DC. Високата ефективност на зарядните контролери се дължи на специално разработения MPP tracking алгоритъм на Ай Пи Ес, чиято точност 99.9%, посочват от разработчика.
Хибридната фотоволтаична система може да намери широко приложение в бита и различни сектори на идустрията. Подходяща е единични домове и къщи, за захранване на квартали и обекти без достъп до електропреносната мрежа или пък зони с проблеми и чести прекъсвания на електрозахранването. Приложение намира още в телекомуникациите, отбраната и др.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X