Нови Технологии

10 технологии, които ще променят света през следващите 10 г. (част 2)

Computer World

Част първа можете да намерите тук

No. 6: Силата на енергията?

Населението на Земята продължава да нараства, като Евънс прогнозира, че град с 1 милион жители ще се появява всеки месец през следващите две десетилетия. Затова са необходими още по-ефективни методи за захранване на тези градове, особено чрез слънчева енергия.

Соларната енергия може да посрещне всички наши потребности. На практика за осигуряване на всички днешни нужди от енергия могат да бъдат издигнати 25 соларни супер инсталации, всяка по 36 квадратни мили (93,2 кв. км). В сравнение с онези 170 000 квадратни километра горски области, които изчезват всяка година, това е нищожна площ“, казва Евънс. Подобна соларна ферма може да бъде изградена за 3 години.

Технологиите за по-прагматичното създаване на такъв парк са почти на прага ни. През юни учени от Университета на щата Орегон показаха новаторски, относително достъпен метод за „печатане“ на соларни клетки с помощта на мастиленоструен принтер.

Вирус подобрява ефективността на соларните клетки

No. 7: Някои го предпочитат горещо

Все повече неща ще се преместват от физическия свят във виртуалния. Днес ние сваляме е-книги и цифрови филми, вместо да се обвързваме с книги и DVD-та. Технология, наречена „3D печат“, ще ни позволи на момента да произведем всяка физическа вещ – от храна до велосипед, с помощта на принтерна технология. Това много прилича на концепцията за копиране от „Star Trek”.

“3D печатането или кумулативното производство е процесът на съединяване на материалите, за създаване на обекти от тримерен модел на данните, обикновено слой по слой“, казва Евънс.

Подобни неща, вариращи от играчки до коли и живи структури, вече са били отпечатвани, а тъй като процесът се прави чрез добавяне на слоеве от материали един върху друг, те се печатат напълно съединени и оцветени.

Законно ли е 3D печатането?

В недалечно бъдеще ще можем да печатаме човешки органи, казва Евънс. През март д-р Антъни Атала от Института за регенеративна медицина Wake Forest успя да отпечата концептуална форма за бъбрек на базата на TED. Това не бе жива тъкан, но копието бе изключително точно.

3D принтер

No8: Още едно родословно дърво

Виртуални хора, физически (роботи) и онлайн аватари, ще попълнят работната сила. „Днес анимирани герои могат да разпознават реч, да преобразуват текст в говор, имат знанията от предишни случайни срещи“, казва Евънс.

До 2020 г. роботите ще превъзхождат физически хората. Проектът на IBM Blue Brain например представлява 10-годишна мисия за създаване на човешки мозък с помощта на хардуер и софтуер. „Те вярват, че в рамките на десетилетие ще започнат да виждат съзнание, зараждащо се в този мозък“, добавя Евънс.

До 2025 г. населението от роботи ще надхвърли броя на хората в развития свят. До 2032 г. роботите ще превъзхождат умствено хората. А до 2035 роботите могат напълно да заменят хората като работна сила.

Освен това ще видим създаването на усъвършенствани аватари. Евънс подчерта, че IBM Watson е шаблон на виртуалния човек. Watson бе способен да отговори на въпрос, връщайки един единствен точен отговор. Пациент например може да ползва виртуална машина вместо търсене WebMD. А болниците могат да увеличат грижите за пациентите с помощта на виртуални машини.

Дотогава в класните стаи, медицинските заведения и комуникациите ще навлезе т.нар. увеличена реалност и изчисления, базирани на жестове, като ги преобразуват напълно. „Машинното зрение вече позволява на потребителите да направят снимка на судоку чрез своя смартфон и да го решат почти мигновено“, отбелязва той.  

No. 9: Има лек за това!

Днес смятаме за обичайна употребата на сърдечни стимулатори (pacemaker), казва Евънс. През следващите 10 години медицинските технологии ще станат много по-усъвършенствани, като компютрите ще станат достъпни в много по-малки форми. Устройства като нано-роботи и възможността за замяна на органи от наши собствени тъкани ще станат нещо обичайно. „Решаващата интеграция може би ще бъдат интерфейсите мозък-машина, които евентуално ще позволят на хората с травма на гръбначния стълб да водят нормален живот“, добавя той.

Днес съществуват контролирани от мозъка видео игри и инвалидни колички, софтуер на Intel може да сканира мозъка и да ни казва какво си мислим, както и средства, които могат да ви кажат какво ще направите след малко още преди да сте го направили.

No. 10: Човек или киборг?

Според Стивън Хоукинг, “човешката раса навлиза в етап на самопроектираща се еволюция.“ Ако издигнем идеята за медицинската технология на по-високо стъпало, на здравите човеци ще бъдат дадени средства да се уголемяват сами. Евънс дава следните примери:

Юли 2009 – Испански учени откриват вещество за фотографска памет.

Октомври 2009 – Италиански и шведски учени разработват първата изкуствена ръка с осезания.

Март 2010 – Импланти в ретината възстановяват зрението на слепи пациенти.

Юни 2011 – Институтът Texas Heart разработивъртящо“ се сърце без пулс, без прегради и без аварии.

Въпреки че ранните опити с тези технологии са за поправяне на нездрава тъкан или коригиране на последствия от мозъчни травми, вероятно във всички ще има усъвършенстване на първоначалния проект.

В края на краищата хората ще ползват толкова много технологии за закърпване, подобряване или подсилване на телата, че ще заприличат на киборг. Футурологът Рей Кързуейл е инициатор на тази идея с концепцията, която той нарича чудатост – точката, в която човек и машина се сливат, създавайки изцяло нов вид. (Кързуейл казва, че това ще се случи до 2054 г.). Евънс не е убеден относно чудатостта, особено във времевия период, указан от Кързуейл.

Все пак Евънс, който работи в Университета Singularity в Маунтин Вю, открива правдоподобни данни, че сме поели по този път.

Network World, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X