Нови Технологии

Broadcom смята, че NFC ще влезе в поне 10% от телефоните догодина

Владимир Владков

Технологията за късо обхватни комуникации NFC (near-field communication) ще се радва на радушен прием при мобилните телефони следващата година, като ще допълни широкия набор от функции, за които настояват операторите, твърдят от производителя на комуникационни чипове Broadcom.

Сериозен ръст ще има използването на чипове за малообхватни комуникации (NFC) при разплащанията, твърди Майкъл Хърлстън, старши вицепрезидент на Broadcom.NFC позволява бърз обмен на данни между телефоните и други устройства, намиращи се на разстояние няколко сантиметра. След като преодоля притесненията относно сигурността и печелившите бизнес модели, технологията най-сетне попадна в „радара" на мобилните оператори заедно с функции като Wi-Fi Direct, BLE (Bluetooth Low Energy) и подобрени възможности за локализиране, твърди Майкъл Хърлстън, старши вицепрезидент на Broadcom, отговарящ за поделението за домашни и безжични мрежи.

Независимо че има потенциал за плащания в магазините, транзитно издаване на билети и други приложения, отне няколко години преди NFC да получи широка подкрепа, особено в САЩ. Хърлстън смята, че това се променя. Въпреки че само 1% от клетъчните апарати са оборудвани в момента с NFC, следващата година около 10 до 15 процента от всички телефони ще имат такава функция, предсказва Хърлстън. При смартфоните този процент ще е много по-голям, добавя той.

Съобщение на Google потвърди ангажирането на компанията с технологията, като включи NFC базирани системи за осъществяване на плащания и компенсиране на купони, ползващи телефони на Sprint.

Екосистемата на NFC, включваща производители на чипове и мобилни апарати, банки, търговски вериги и мобилни оператори, най-сетне разполага с нужните защитни инструменти, казва Хърлстън. Сигурността е вероятно основният проблем, който спираше NFC през последните 3 – 4 години. Сега има няколко механизма за блокиране на престъпници, които биха се възползвали от технологията, като се доберат до банкова информация на потребителя, доближавайки се до неговия телефон, казва Ричард Барет, директор продуктов маркетинг в безжично поделение на Broadcom.

Има повече от един подход, за добавяне на защитен елемент към NFC система в телефон, като телекомите предпочитат SIM картата (Subscriber Identity Module), докато Google и някои производители на апарати искат да свършат тази работа сами в телефона, казва Барет. Broadcom е в състояние да работи и по двата сценария, добавя той. Наскоро компанията приключи придобиването за $42 милиона на SC Square, израелски разработчик на софтуер за сигурност. Чрез SC Square Broadcom придобива интелектуална собственост за определен тип етикет за сигурност, но може да работи и с други типове, твърди Барер.

Ричард Барет, директор продуктов маркетинг в безжично поделение на Broadcom.По-добри средства за засичане на местоположението в сгради също ще започнат да се появяват в телефоните до края на тази година и през първата половина на 2012. Компанията е вградила в чиповете си способност да откриват местоположения на закрито чрез Wi-Fi и клетъчни сигнали без да се налага да се ползва GPS, твърди Хърлстън. Чиповете могат да ползват и трите технологии, за да подобрят засичането на точното местоположение, добавя той. Операторите искат производителите на апарати да вграждат тези способности, за да подобрят услугите, свързани с местоположението, според Broadcom.

Телекомите искат също чипове, които превръщат смартфона в Wi-Fi хотспот, като такива Broadcom вече продава. Друга функция, която Broadcom ще започне да доставя, е BLE (Bluetooth Low Energy), форма на технология за персонална мрежа, която може да се ползва в лекоатлетически обувки за проследяване на тренировките, както и в продукти за мониторинг на здравословното състояние. Broadcom планира да вгради BLE във всички свои чипсети за мобилни телефони, обяснява Хърлстън.

Въпреки че мобилните оператори, поръчващи телефони на производителите, ги натискат за нови функции, чрез които да диференцират продуктите си, те не настояват толкова много за по-дълъг живот на батерията, смята Барет. Все пак ОЕМ компаниите, които произвеждат устройствата, искат да бъдат предприети всички стъпки за намаляване на енергийната консумация, добавя той.

„Именно OEM производителите ни натискат сериозно по отношение на енергията, като ни карат да сваляме всеки възможен милиампер.... понякога до изключително трудно постижимо ниво", обяснява Хърлстън. Сред останалите неща, които прави Broadcom, е вграждане на механизми, които захранват вътрешното ядро на чипа с по-ниско напрежение и автоматично изключват радиосхемите, които не се ползват в момента. В същото време нарастващата гъстота на схемите на Broadcom води до по-високи нива на енергийна ефективност.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X