Нови Технологии

В бъдеще - от лаптоп и нетбук към смартфон и таблет

Computer World

Стефан Станчев
През последните години компютърът стана неизменна част както от бизнеса, така и от повечето домакинства у нас. Достатъчно добър пример в тази насока е най-новата статистика, която публикува Националния статистически институт. Според последните данни на НСИ през 2010 г. близо 45% от населението у нас (2,7 млн.) между 16 и 74 години използва компютри. 88% от тях го ползват вкъщи, 34,8% на работното място, 13% в учебно заведение, 7,3% в дома на други хора и 7,5% на друго място - Интернет клуб, библиотека, пощенски офис (възможен е повече от един отговор, затова крайната извадка надвишава 100%). Като цяло тенденциите през последните пет години се движат в посока увеличение дела на преносимите компютри за сметка на настолните. 
Таблет инвазията
Ако през последните няколко години у нас наблюдавахме мощно навлизане на ноутбуци и нетбуци в дома и бизнеса, то тази тенденция в близките няколко години може да се промени. 
През 2011 година по света ще бъдат закупени повече таблети и смартфони, отколкото всички други устройства взети заедно - настолни компютри (РС), лаптопи, се твърди в прогноза на консултантската компания Делойт за тенденциите в технологичния сектор от годишния им доклад ТМТ (Технологии, Медии, Телекомуникации). Според анализаторите ще продължи и ще се засилва тенденцията потребителите да мигрират от настолни компютри и лаптопи към таблети и смартфони, а геймърите - от традиционните конзоли към облачните технологии. Според прогнози в доклада, само продадените смартфони ще достигнат 375 милиона броя, или почти два пъти повече от продадените преносими компютри.
Според анализаторите таблетът ще стане нещо много повече от играчка и забавление – по-скоро той ще се превърне във важно устройство за работа във фирмите. Това се вижда и от тенденцията много организации да закупуват таблети за своите служители (депутатите на партия ГЕРБ например се оборудваха с iPad-устройства).
Специалисти от Делойт обаче смятат, че все пак традиционните персонални компютри ще продължат да са основната платформа в по-голямата част от света и дори техните продажби ще се повишат с повече от 15% спрямо миналата година. Очаква се в края на годината общият брой инсталирани персонални компютри глобално да достигне 1,5 милиарда.
Браузване в Интернет, четене на книги и GPS или друга навигация са сред най-предпочитаните приложения на таблетите. Разбира се, към тях трябва да добавим и неангажиращите компютърни игри, писането на кратки текстове и редактирането на документи. Сред другите ползвани функции са изпращането на електронна поща, слушането на музика и гледането на филми от всяко едно място, където вашият безжичен оператор има покритие.
Голямото начало на таблет революцията започна през 2010 години с анонса на iPad от Apple. Със сравнително бързи темпове много други производители се ориентираха към този тип продукти и почти всеки ден ставаме свидетели на обявяването на по няколко модела таблети от различни производители по света. Повечето търговци гледат с очаквания към моделите, които ще дойдат през годината от големите производители на преносими компютри – HP, Dell, Lenovo, Asus, Acer, Toshiba. Разбира се, не подценяват и очакваните нови устройства от традиционните мобилни разработчици като HTC, LG, Motorola и Apple.
 

В световен мащаб продажбите на таблети надминават 19,5 млн. бройки за изминалата година, изчисляват пазарните анализатори от Gartner. Експертите на компанията прогнозират, че 2011г. ще бъде далеч по-силна и ще бъдат закупени около 54,8 млн. бройки, което е ръст със 181% спрямо 2010 г. Друга тенденция, която се очертава, е, че тези устройства директно ще отхапят част от пазара на нетбук компютрите, електронните четци, преносимите гейм конзоли и дори системите за навигация.
Очакванията у нас
Мобилните оператори в България също очакват сериозен ръст при продажбата на таблетите през 2011 г., който се крепи на разнообразието на пазара, спада на цените, силната конкуренция при операционните системи и по-доброто разбиране от страна на потребителите какви са ползите от покупката на таблет. 
“Аз имам близък поглед към телефоните и таблетите и вярвам, че следващите 2-3 години ще са на Android – прогнозира Станислав Костадинов, управител на Computer 2000. - Популярността на системата ще доведе до това, че тя ще се въвежда във все повече устройства.” 
Според Костадинов от огромно значение би било пробив в науката за съхранение на енергията. Сегашните портативни устройства имат огромен скок в своето технологично развитие, докато батериите не се справят с поставените задачи. Би трябвало с едно зареждане батерията на телефона или ноутбука да държи поне един месец например при средно натоварване. Очаквам да се случи откритие в тази област през следващите 5 години”, каза Станислав Костадинов.
“Мобилност, интерактивност и развлечения – това са част от тенденциите, които ще продължат да бъдат водещи за бизнеса и през 2011 година. Близките месеци ще бъдат белязани от бум на таблети и смартфони, възможност за непрекъснатото присъствието в Интернет, без значение от времето и мястото, както и от усъвършенстването на 3D технологиите – споделя Митко Топалов, регионален мениджър за Asbis България. - Към тези тенденции трябва да добавим фокуса върху сигурността и виртуализацията, които ще дадат тласък на облачните структури.”
“Най-голямо влияние както у нас така и по света това ще са таблетите – потвърждава думите на предишните двама Радослав Колев, заместник управител на Плесио. - Ръстът при тези продукти ще е най-голям и производителите ще хвърлят много време и пари за тези нови продукти.”
Според Колев, любителите на игри също ще могат да очакват изненади. Очаква се в този период да излязат за продажба новите конзоли от Microsoft, Sony и Nintendo. “В мобилните комуникации продуктите на Apple ще продължат своя възход. Продуктите базирани на Android операционна система ще направят революция огромна крачка напред. Очаквам 3D телевизията да стане масова и да се гледа без очила”, допълни Радослав Колев.
Развитието на хардуерния пазар в бъдеще през погледа на анализаторите
“Около 70% от ИТ разходите в България са за хардуер – смята Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България. - За пример, в страните от Западна Европа те са около една трета. С други думи, в България още не сме “натрупали” достатъчно хардуер, за да се ускори търсенето на софтуер и услуги. Неслучайно цели сектори от софтуерния пазар у нас липсват, а най-популярните ИТ услуги са свързани с инсталиране и поддръжка.”
Според Стоев, българският хардуерен пазар все още не е наситен и ще остане такъв през обозримото бъдеще. “Надали е изненада, че по брой продадени компютри на глава от населението България е на опашката в ЕС, а заради кризата дори изостанахме още повече от средното ниво за Източна Европа. И ако в частния сектор нещата се развиват по-динамично, в държавния сектор – администрация, образование и здравеопазване – изоставането е пълно и няма да се преодолее лесно. Въпреки кризата обаче, не е късно това правителство да промени ситуацията от последните десетина години”, допълни Евелин Стоев.
“По ирония на съдбата 2007 г. и 2008 г. бяха двете най-силни, а 2009 г. и 2010 г. - двете най-тежки години за ИКТ бизнеса в България – коментират анализаторите от CBN Pannoff, Stoytctheff & Co. - Промените в бизнеса с компютърен хардуер се случиха първи. Лаптопите бавно потопиха продажбите на асемблирани компютри, пострада бизнеса с монитори. И тъкмо когато лаптопът чакаше признанието на пазара за едноличен лидер, дойдоха нетбуците, таблетите и Стив Джобс. А традиционните хардуерни компании в страната останаха все още  далеч от бизнеса с най-малкия компютър – смартфона.”
 
Според CBN последните две от изминалите пет години са били най-трудните за ИКТ у нас. “Хардуерни компании затвориха, големи интегратори свиха приходите си с по няколко милиона лева. Малки дилъри в страната излизат от бизнеса. Системата за индивидуално спасение вече не работи. ИКТ е отборен бизнес и тук не всичко е пари, което не се разбира.
2010 беше годината на бързия Интернет и социалните мрежи. Милион са българите, станали поданици на държавата Facebook, а и не бива да забравяме за новите 1,5 млн. инсталирани компютри в последните години”, допълниха от CBN.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X