Нови Технологии

LG прави е-хартия за ново поколение мобилни устройства

Владимир Владков

LG Display заяви, че разработва ново поколение цветна и гъвкава електронна хартия, която може да се ползва от бъдещите продукти като е-четци или таблети.

През януари 2010 г. LG показа монохромна е-хартия с размер на традиционен вестник


Компанията очаква да започне масово производство на 9,7" цветна и 19-инчова гъвкава е-хартия, пише в заявление до Комисията по борси и тържища на САЩ. Е-хартията е дисплей, използван в е-четците, върху който текстът изглежда все едно е отпечатан върху хартия.
LG представи 9,7-инчов IPS LCD екран, използван в Apple iPad, като остава основен доставчик на дисплеи за таблета. Освен това LG е един от доставчиците на 9,7-инчова е-хартия за Amazon, която го вгражда в своя е-четец Kindle DX.
Трудно е да се предвиди развитието на LG, но 9,7-инчовата цветна е-хартия може да се ползва в бъдещите поколения четци като Kindle или дори в мултимедийни устройства като таблети, ако те са с подходящия размер и профил, казва Винита Джакануол, директор на отдела за проучване на малки и средни дисплеи в анализаторската фирма iSuppli.
Много е-четци ползват монохромни екрани, базирани на технологията на E-Ink, но LG самостоятелно разработва цветна е-хартия, казва Джакануол. В миналото LG показа гъвкави цветни е-хартиени дисплеи, включително 14-инчова е-хартия с формат A4, която може да изобразява 16,7 млн. цвята.
Анализаторите смятат, че цветната е-хартия може да осигури нови мултимедийни забавления на е-четците и портативните устройства. Но тя е доста скъпа и трябва да бъдат преодолени редица пречки при употребата й.
Цветната е-хартия е по-скъпа и харчи повече енергия, казва Лоурънс Гасман, главен анализатор в NanoMarkets.
Потребителите харесват Kindle, тъй като може да бъде оставен продължително време без да изтощава батерията. Цветната е-хартия не само намалява живота на батерията, но и оскъпява устройството. Съществуващите е-хартиени дисплеи не изискват засветяване като традиционните LCD екрани, което ги прави енергийно по-ефективни.
„Ако дават прилични цветове и разумен живот на батерията, това би било добра новина", казва Гасман. LG разполага с голям дистрибуторски канал, така че има възможност да засипе производителите на устройства с екрани, допълва той.
Цветната е-хартия обаче все още остава недоказал се продукт. Анализаторите смятат, че тя все още не е готова да замени традиционните LCD екрани. E-Ink разработва технология за цветна е-хартия и е готова да покаже прототипи, но резултатите са незадоволителни, допълват анализаторите.
E-Ink ще обяви планове си за цветни е-хартии и тяхната наличност до края на тази година, каза говорител на компанията.
Има и други технологии за е-хартии, например за електротечност, която може да възпроизведе доста по-дълбоки цветове, но дисплеите са изключително скъпи и харчат повече енергия, допълва Гасман.
LG заяви, че може да започне производството и на гъвкава 19-инчова монохромна е-хартия. LG ще я ползва за нови е-четящи устройства с размер на традиционните вестници, каза Джакануол от iSuppli.
Е-хартията вече бе демонстрирана в нови устройства на някои търговски изложение. Според анализаторите гъвкавите дисплеи отдавна са излезли. Предният панел на Kindle например имам гъвкава съставка, но електрониката в задния панел, управляващи пикселите, не може да се огъва. Повечето гъвкави дисплеи са поставени в стоманени кутии.
Компанията Plastic Logic например планираше да пусне е-четец наречен Que с гъвкав компонент и органични транзистори. Компанията обаче оттегли продукта и каза, че се пренасочва към е-четец от следващо поколение.
IDG News Service, Ню Йорк
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X