Нови Технологии

NASA и GM конструираха най-силния хуманоиден робот

Computer World

Американската космическа агенция и General Motors (GM) създадоха най-силният и същевременно безопасен хуманоиден робот с името Robonaut2, или R2, способен да използва сечива, с които борави и един човек, така че така че да може да работи в тясно сътрудничество с хора, което е важно както за земни, така и за космически задачи.

R2 е наследник на Robonaut, също разработка на двете страни, но е по-бърз, по-сръчен и технологично по-напреднал. Роботът може да използва ръцете си, за да извършва дейности извън способностите на досега разработените хуманоидни машини. Robonaut2 е и по-силен - способен е не само да държи, но и да повдигне близо и далеч от тялото си 9-килограмова тежест, което е около четири пъти повече от това, с което други подобни роботи могат да се справят.


Предшественикът Robonaut бе създаден със съдействието на Агенцията за високоразвити отбранителни проекти (Defense Advanced Research Project Agency) преди 10 години за космически задачи.

R2 и други такива машини ще бъдат сред технологиите, в които от NASA ще инвестират сериозно. В бюджета си за 2011 г. от агенцията искат $3 млрд. за срок от пет години, за да разработят стабилна линия от роботи за изследване на територии и за демонстрирането на технологии, които да повишат сигурността и възможностите на следващи мисии.


Network World (САЩ)
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X