Нови Технологии

Топ предизвикателства пред центровете за данни

Computer World

Нуждите на корпоративните данни ще нараснат със стряскащите 650% през следващите пет години и това е само едно от многото предизвикателства, за които ИТ мениджърите трябва да се подготвят, заяви анализаторът на Gartner Дейвид Капучио по време на конференция на анализаторската компания, провела се в началото на декември в Лас Вегас, на която бяха обсъдени актуални теми във връзка с центровете за данни.

Все по-честата употреба на социалните мрежи, растящите цени на енергията и нуждата от разбиране на новите технологии, като виртуализацията и „облачните" изчисления, са сред основните въпроси, с които ИТ мениджърите се изправят лице в лице в еволюиращите центрове за данни.

Ръстът от 650% представлява голямо предизвикателство, защото 80 на сто от новите данни ще бъдат неструктурирани, казва Капучио. ИТ мениджърите трябва да направят така, че информацията да преминава одитиранията успешно, изпълнявайки редица изисквания, докато същевременно се грижат за това и увеличаващите се нужди да не излизат извън границите на наличния капацитет. Решения като thin provisioning (технология за виртуализация на съхранението, оптимизираща употребата на наличния физически ресурс), дедупликация и автоматизиран tiering на системите за съхранение могат да помогнат в намаляването на разходите.

Ако не прилагате thin provisioning, трябва да започнете, посъветва специалистът. - Това е лесен, логичен начин да редуцирате консумацията при съхранението."

Много ИТ мениджъри целят намаляване обема на съхраняваната информация дори и с 50-60 процента чрез дедупликация, която елиминира копията на един складиран обект, обръща внимание Капучио.

С прилагането на автоматизиран tiering пък се гарантира, че определени данни се съхраняват на конкретни устройства с подходяща стойност. Според анализаторът около 80% от информацията, съхранявана на високоскоростни устройства, почти никога не влиза в употреба и затова трябва да бъде прехвърлена на по-евтина памет.

Освен тези съвети Капучио изброява и други ключови теми, с които ИТ мениджърите е препоръчително да се запознаят, включително виртуализация, зелени технологии, консюмъризация на ИТ, социален софтуер, унифицирани комуникации, мобилни и безжични устройства, системна гъстота и „облачни" изчисления.

Социалните мрежи проникват в предприятията без значение дали информационните мениджъри ги искат, или не. Използването на Twitter например скочи с удивителните 1382% за 2008 г. и мнозинството от потребителите там са на възраст от 39 до 51 години, припомня анализаторът.

Това е растящ феномен, който не можем да спрем", казва той. Служители и потребители използват уикита, блогове, Facebook и Twitter и това определено влияе на хората. Фирмите трябва да разгледат уеб базираните платформи за социален софтуер, защото те трансформират контакта както с клиентите, така и със служителите.

ИТ мениджърите са под натиска и на исканията за по-висока енергийна ефективност, продължава Капучио. Разходите за енергия на две пълни редици от сървъри може да прехвърлят $105 000 годишно, а сървърите постоянно се увеличават, по думите на специалиста. При днешните цени парите, изразходени за доставянето на енергия на един x86 сървър, ще надхвърлят стойността на сървъра за три години (бел. ред. - данните се отнасят за САЩ). Информационните мениджъри вече са свикнали да чуват „прави повече с по-малко", но тази нужда достига нови нива - като енергийната ефективност, която доскоро не влизаше активно в задълженията на ИТ състава.

Енергийните разходи са и една основна причина, която тласка компаниите към сървърната виртуализация. Според Капучио този подход обикновено не намалява сложността или разходите по управлението, но пестенето от „пакетирането" на много виртуални машини в една „кутия" е много реално.

Анализатори на Gartner отбелязват намаляващо ниво на доверие на технологичния пазара като следствие от настоящата рецесия, но се очаква глобалните ИТ разходи да се покачат, макар и малко, с 2,3% през 2010 г. Компаниите удължават живота на старото оборудване, за да спестят пари, но това в някои случаи води и до повече технически проблеми със застоялия хардуер.

Бъдещият ръст при ИТ разходите може да бъде воден от „облачните" изчисления, макар че анализаторите на Gartner прогнозират, че повечето инвестиции в тази насока първоначално ще се фокусират върху изграждането на частни „облачни" мрежи и по-малко върху аутсорсинг на дейности към външни доставчици на такава технология. Така около 70-80 процента от общите ИТ разходи ще са за частни „облаци" през следващите няколко години, предвиждат от Gartner.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X