Нови Технологии

Gartner повишава прогнозата за глобалните продажби на чипове през 2009, 2010 г.

Computer World

Gartner повиши глобалната си прогнозата за приходи от продажба на чипове на $226 млрд. за цялата 2009 г., но цифрата все пак остава по-малка с 11,4% в сравнение с предходните 12 месеца. Причините за оптимизма са неочаквано силните продажби на компютри и мобилни телефони, както и стимулиращите програми на редица правителства, допринасящи за тласъка в търсенето на чипове.

Наред с това от анализаторската компания покачиха предвижданията си за 2010 г., твърдейки, че глобалните приходи от чипове ще се повишат с 13 на сто в сравнение с тази година, достигайки рекордно високото ниво от $255 млрд. през 2008 г

Доскоро анализаторът предвиждаше спад в глобалните приходи от продажби на чипове от цели 17,1 процента на годишна база до $212 млрд. през 2009 г. и ръст от 10,3% до $233 млрд. през 2010 г.

Бързото възстановяване на търсенето на компютри превърна микропроцесорите и DRAM в два от най-силните продукти в областта на чиповете тази година, смята Gartner. Конкретно DRAM паметта започна да носи печалби на някои компании през третото тримесечие след близо три години, белязани от загуби.

Пазарът на полупроводници вече е в процес на възстановяване и изгледите продължават да се подобряват, понеже доставчиците на полупроводници обявяват блестящи резултати за тримесечията, заяви анализаторът от Gartner Брайън Люис. - Персоналните компютри са единственото най-голямо приложение, което движи съживяването при полупроводниците. Предвижданията за едноцифрен ръст при компютрите се отличават с драстично подобрение спрямо двуцифрените прогнози за спад от началото на 2009 г."

Въпреки положителните новини, Люис предупреди, че скорошните проверки в индустрията сочат, че ръстът при поръчките на компютри може би се забавя по-рано от очакваното и че се предвижда бавен старт през следващата година.

IDG News Service, Тайпе

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X